Cara Menyalin Makro Excel Dari Satu PC ke Yang Lain

Pelaksanaan Microsoft Excel Visual Basic for Applications, atau VBA, membantu anda merakam atau menulis makro yang mengubah urutan tugas dan arahan menjadi automasi satu klik. Makro dapat mempercepat proses pemformatan data atau sel, terutama ketika Anda melakukan tindakan yang sama pada banyak sel dan dalam banyak file. Untuk memindahkan makro anda dari satu komputer ke komputer lain dan satu salinan Excel ke komputer lain, mulakan dengan menggabungkan makro dari pelbagai dokumen ke dalam satu templat hamparan mudah alih.

1

Klik pada tab "Fail" di antara muka Microsoft Excel, pilih "Pilihan" dan kemudian klik pada "Customize Ribbon." Di kawasan Tab Utama, sahkan bahawa pilihan Pembangun aktif. Klik pada butang "OK" untuk mengesahkan pilihan anda.

2

Beralih ke kumpulan Kod tab Pembangun dan pilih "Keselamatan Makro." Dayakan semua makro buat sementara waktu dengan mengaktifkan kotak pilihan "Aktifkan Semua Makro". Klik butang "OK".

3

Klik tab "Fail" sekali lagi dan pilih "Buka." Navigasi ke yang pertama dari fail Excel yang ada yang mengandungi satu atau lebih makro yang ingin anda pindahkan ke komputer lain. Klik butang "Buka" untuk membuka dokumen anda. Buat fail Excel baru dengan mengklik tab "Fail" dan memilih "Baru."

4

Lancarkan Editor Visual Basic dari kumpulan Kod tab Pembangun. Buka menu Tampilan Editor dan pilih pilihan "Project Explorer".

5

Cari senarai di Project Explorer untuk buku kerja yang anda buka. Elemen-elemennya dimulakan dengan bahagian yang bertajuk "Microsoft Excel Objects" diikuti dengan senarai lembaran kerja fail. Bahagian seterusnya, "Modul," mengandungi senarai makro fail. Seret dan lepas modul dari fail yang anda buka ke bahagian Modul baru dalam senarai data untuk fail Excel yang anda buat. Ini menyalin makro dari dokumen asalnya ke fail baru anda. Buka setiap fail dari mana anda ingin menyalin makro dan ulangi proses menyalin makro, tutup setiap fail setelah anda menyalin sumbernya.

6

Klik pada tab File sekali lagi, pilih "Save As" dan kemudian pilih "Excel Macro-Enabled Template" dari senarai jenis fail. Namakan fail sehingga anda akan mengenalinya dan pilih lokasi yang senang dicari untuk menyimpannya. Klik pada butang "Simpan" untuk menyelesaikan prosesnya.

7

Beralih ke kumpulan Kod tab Pembangun dan pilih "Keselamatan Makro." Matikan kotak centang "Aktifkan Semua Makro" untuk meneruskan keselamatan makro yang normal. Klik pada butang "OK".

8

Salin templat berkemampuan makro anda ke pemacu denyar. Pindahkan pemacu kilat ke komputer sasaran anda dan salin templatnya. Gunakan Project Explorer Editor Visual Basic untuk menyalin makro dari buku kerja yang anda buat ke hamparan baru di komputer baru anda.