Konsep Pemasaran & Penempatan Produk Terbenam

Pemasaran tertanam, penempatan produk dan hiburan berjenama adalah semua istilah yang bermaksud penempatan jenama berbayar dalam saluran hiburan seperti filem, televisyen dan permainan video. Oleh kerana pengiklan semakin prihatin terhadap kecekapan dan keberkesanan penempatan iklan tradisional di televisyen, radio dan cetak, mereka beralih kepada pendekatan alternatif seperti penempatan produk.

Asas

Penempatan produk berlaku apabila syarikat membayar pengeluar atau pencipta produk hiburan untuk memasukkan jenamanya dalam rancangan, filem atau permainan. Jumlah pampasan atau pertimbangan kewangan yang dibayar untuk penempatan berbeza-beza dan bergantung pada potensi penonton dan keunggulan penempatan tersebut. Beberapa penempatan produk melibatkan penempatan produk yang lebih subliminal dalam pemandangan atau visual. Yang lain merangkumi garis lisan yang menyebut tentang jenama atau produknya.

Kebaikan

Dalam artikel "USA Today" Oktober 2006 "Penempatan produk --- Anda tidak dapat melarikan diri," Laura Petrecca menyatakan bahawa kenaikan penempatan produk telah berlaku kerana pengiklan percaya bahawa pengguna telah menjadi tidak peka terhadap pesan iklan tradisional. Mereka mengelakkan mereka menggunakan alat, seperti perakam video digital atau penyekat iklan. Penempatan produk membolehkan jenama menargetkan khalayak yang berminat dalam media hiburan sementara mereka pada umumnya bersifat tertawan.

Keunggulan

Penempatan produk telah wujud dalam beberapa kapasiti selama bertahun-tahun. Namun, penyebarannya meningkat secara mendadak pada awal abad ke-21 hingga pada saat itu sukar untuk menonton pertunjukan atau filem tanpa melihat banyak contoh penempatan produk. Pembuat filem direktori Morgan Spurlock mengungkap fenomena penempatan produk dalam filem 2011, "The Greatest Movie Ever Sold," di mana dia memperoleh keseluruhan anggaran $ 1.5 untuk membuat filem ini melalui penjualan penempatan produk. Oleh itu, dokumentari menunjukkan maksudnya dengan ironi.

Kebimbangan

Keprihatinan pengguna utama mengenai penempatan produk adalah pencerobohan. Keberkesanan penempatan produk berdasarkan pengaruhnya yang halus dalam sebuah cerita. Apabila penonton melihat penempatan dengan mudah, mereka mungkin terganggu dengan produksi dan jenama. Dalam ulasannya mengenai filem 2009, "Couples Retreat" untuk CinemaBlend.com, Josh Tyler banyak mengkritik adegan lima minit dalam filem yang ditulis hanya untuk memenuhi penempatan berbayar dari ActiVision, pengembangan permainan video "Guitar Hero 5" . Filem ini menerima sejumlah ulasan negatif lain untuk jutaan dolar yang dihasilkan melalui penempatan produk, termasuk adegan terkenal di mana bintang Vince Vaughan mengulangi nama "Applebee's" sebanyak lima kali.