Cara Menentukan Keupayaan Pasaran untuk Produk atau Perkhidmatan

Kegagalan produk atau perkhidmatan boleh menghasilkan kesan yang sangat negatif terhadap perniagaan kecil. Untuk mencegah kesan ini, pemilik usaha kecil melakukan penelitian pasar sebelum peluncuran produk atau layanan baru untuk menentukan apakah penawaran mereka cenderung menarik minat pasar pelanggan seperti yang diharapkan.

1

Lihat perniagaan di kawasan geografi yang anda rancangkan untuk menentukan tahap persaingan yang mungkin anda alami, jenis usaha pemasaran yang mungkin berjaya atau gagal dan demografi pelanggan yang membeli produk atau perkhidmatan yang serupa. Contohnya, lawati kedai dan laman web pesaing, menilai usaha promosi dan penjualan dan perhatikan lalu lintas kaki.

2

Buat senarai demografi pelanggan, seperti usia, status keluarga dan pendapatan, yang anda percayai menargetkan pelanggan untuk jenis bahagian tawaran baru anda berdasarkan penilaian pesaing dan analisis pakar dari penerbitan industri. Sekiranya anggaran anda mengizinkan, sewa syarikat penyelidikan pasaran untuk memberi anda data demografi pelanggan untuk penjualan produk atau perkhidmatan yang serupa, tempatan atau antarabangsa.

3

Persempit pasaran sasaran anda dengan meminta maklum balas dari sekelompok kecil orang yang mempunyai demografi pelanggan yang anda pertimbangkan. Sebagai contoh, beli senarai petunjuk hubungan yang disasarkan dari firma pemasaran langsung atau tinjauan dan kemudian hantarkan borang soal selidik kepada kumpulan yang bertanya mengenai demografi, minat dan tabiat membeli-belah mereka, seperti alasan mereka membeli-belah di kedai dan jenis produk tertentu atau perkhidmatan yang sangat mereka hargai.

4

Jemput 15 atau 20 orang dari senarai sempit anda untuk mencuba prototaip atau keluaran terhad produk untuk mendapatkan maklum balas dan maklum balas umum mereka mengenai cara anda dapat menjadikan penawaran lebih baik. Sebagai contoh, benarkan mereka yang berada dalam kumpulan ujian anda mencuba tawaran anda selama 10 hari dan kemudian minta mereka menyelesaikan tinjauan atau mengambil bahagian dalam perbincangan kumpulan fokus secara langsung mengenai perkara yang mereka sukai atau tidak.

5

Ubah rancangan anda berdasarkan penyelidikan anda mengikut keperluan dan kemudian buat tinjauan tambahan dan penyelidikan kumpulan fokus. Ulangi proses ini sehingga anda merasakan anda mempunyai produk atau perkhidmatan yang boleh berjaya dengan pelanggan sasaran anda.

6

Buat senarai faktor lain selain pendapat pelanggan yang boleh mempengaruhi kejayaan penawaran anda. Faktor-faktor tersebut termasuk bencana alam atau buatan manusia, perubahan ekonomi, perniagaan baru atau teknologi baru. Buat senarai kaedah alternatif untuk menarik pelanggan, meningkatkan penjualan atau meluaskan penawaran anda ke pasaran lain jika perlu.

7

Anggarkan kos awal dan jangka panjang untuk mengembangkan, melepaskan dan mempromosikan produk berdasarkan penyelidikan dan anggaran kos anda dari mereka yang terlibat secara langsung dengan projek tersebut, seperti pereka, pengeluar, pengiklan, pengurus projek dan ahli pasukan.

8

Analisis semua data anda untuk menentukan sama ada anda harus maju dengan produk atau perkhidmatan baru anda.