Jenis Pelan Pemasaran

Rencana pemasaran adalah rencana tindakan yang dirancang untuk memperkenalkan atau mempromosikan produk atau barisan produk tertentu kepada khalayak sasaran. Rancangan pemasaran mengandungi maklumat strategik yang memberi kesan langsung pada cara syarikat mendekati pasar ini. Terdapat lebih daripada satu jenis rancangan pemasaran. Bergantung pada jenis produk atau perkhidmatan yang anda miliki, memilih rancangan pemasaran yang tepat untuk melengkapkan perniagaan anda dapat memberi anda pijakan yang kuat di pasaran dan membantu memastikan kejayaan syarikat anda.

Pemasaran Terus

Pemasaran langsung digunakan oleh syarikat yang ingin mempromosikan produk dan perkhidmatannya terus kepada pengguna. Kaedah untuk menyampaikan jenis pemasaran ini merangkumi e-mel, pesanan mudah alih, laman web interaktif, bahan promosi yang ditujukan secara peribadi kepada pelanggan, selebaran dan iklan awam. Pemasaran langsung dapat dilakukan melalui telefon, dengan bahan cetak atau melalui iklan TV dan radio.

Pemasaran Tidak Langsung

Pemasaran tidak langsung adalah strategi pemasaran pasif / agresif yang kurang memberi tumpuan pada produk atau perkhidmatan dan lebih fokus pada syarikat anda. Syarikat mengambil bahagian dalam strategi pemasaran tidak langsung dengan menyumbang kepada badan amal dan menaja acara. Pemasaran tidak langsung menjadikan nama syarikat atau jenama di hadapan orang ramai tanpa meminta pembelian kepada pengguna. Peraduan yang memberikan hadiah tanpa perlu membeli adalah rancangan pemasaran tidak langsung yang lain.

Sebab Pemasaran

Sebab pemasaran adalah satu bentuk pemasaran tidak langsung yang menghubungkan syarikat dengan masalah sosial atau penyebabnya. Sebuah syarikat yang mengiklankan produknya sebagai ramah terhadap lingkungan menggunakan rancangan pemasaran ini untuk menarik pelanggan yang mempunyai masalah persekitaran yang sama. Matlamat kempen pemasaran tujuan adalah bergantung pada hati nurani masyarakat sebagai alat untuk menarik pelanggan.

Pemasaran Perhubungan

Pemasaran hubungan adalah strategi di mana syarikat memberi penekanan pada kepuasan pelanggan dan penghargaan syarikat terhadap pelanggan. Jenis strategi pemasaran ini sering kali melibatkan penawaran potongan kepada pelanggan semasa, menghantar ucapan selamat ulang tahun kepada pelanggan semasa dan menawarkan peningkatan harga rendah kepada pelanggan semasa kepada produk yang telah mereka beli. Ini adalah rancangan pemasaran yang digunakan oleh syarikat perisian dan pengedar kereta.

Pemasaran Niche

Tujuan rancangan pemasaran khusus adalah untuk menjangkau khalayak sasaran yang telah dilupakan atau untuk menawarkan produk atau perkhidmatan dengan khalayak terhad.