Cara Menamatkan Kontrak Penjual melalui Surat

Perniagaan bergantung pada vendor dengan pelbagai alasan. Dari menyediakan bahan dan bekalan yang diperlukan untuk pembuatan produk hingga menawarkan perkhidmatan untuk fungsi dan acara perniagaan, vendor penting. Malangnya, tidak semua hubungan perniagaan-vendor berlangsung. Pertahankan profesionalisme anda dengan menghentikan vendor melalui surat. Sebagai tambahan untuk mengelakkan konflik verbal, anda dan penjual sekarang mempunyai dokumentasi untuk tujuan penyimpanan rekod.

1

Kaji semula kontrak vendor untuk mengesahkan bahawa anda boleh menamatkan vendor tanpa kehilangan deposit atau mempertaruhkan hukuman kewangan yang lain. Pertahankan nada yang sopan di sepanjang surat pengakhiran untuk mengelakkan menyusahkan penjual. Perlu diingat bahawa peguam vendor boleh menyemak surat tersebut untuk menentukan sama ada anda melanggar mana-mana bahagian kontrak vendor.

2

Rangka surat penamatan di kepala surat syarikat anda. Dalam perenggan pertama, sertakan nama vendor, hubungan dengan perniagaan anda, alasan surat menyurat, dan tarikh penamatan. Contohnya: "Tuan Smith yang terhormat, saya menulis hari ini untuk memberitahu anda dan syarikat anda, XYZ Catering, Inc., bahawa kami tidak lagi memerlukan perkhidmatan anda. Sejak tiga bulan yang lalu, syarikat anda telah menyediakan perkhidmatan katering untuk syarikat kami, ABC Productions. Malangnya, perkhidmatan ini tidak lagi diperlukan pada 10 Julai 2011. "

3

Senaraikan sebab-sebab penamatan kontrak dalam perenggan kedua. Contohnya: "Sebab penamatan adalah kerana kami tidak merancang untuk terus mengadakan makan tengah hari mingguan untuk pelanggan kami. XYZ Catering, inc. Selalu menyediakan makanan dan perkhidmatan yang berkualiti dan kami dengan senang hati akan mengesyorkan perkhidmatan katering anda di masa depan."

4

Nyatakan bahagian tertentu kontrak vendor untuk menyokong alasan anda menamatkan kontrak pada perenggan ketiga. Contohnya: "Di bawah syarat kontrak vendor, khususnya Perenggan 4, Bahagian 1, 'ABC Productions berhak untuk menghentikan perkhidmatan XYZ Catering, Inc. pada bila-bila masa selepas bulan pertama perkhidmatan tanpa denda selagi perkhidmatan sebelumnya mempunyai telah diberi pampasan. ' ABC Productions telah membayar semua invois tertunggak dengan XYZ Catering, Inc. "

5

Tutup surat dengan frasa sederhana seperti "Terbaik" atau "Terima kasih." Proofread surat sebelum menghantar.

6

Kirim surat itu ke alamat perniagaan vendor melalui kurier atau surat yang disahkan untuk memastikan vendor telah menerima surat itu. Buat salinan surat untuk rekod anda.