Adakah Selamat Mengunggah Fail ke Perkhidmatan Hosting Fail?

Hari-hari bertemu dengan rakan sekerja atau pelanggan untuk menukar dokumen perniagaan pada pemacu USB sudah lama berlalu. Sebagai gantinya, anda boleh memuat naik fail anda ke perkhidmatan hosting fail dalam talian, dan meminta sesiapa sahaja yang anda pilih memuat turunnya. Banyak perkhidmatan hosting fail percuma dan berasaskan yuran menawarkan penyimpanan dalam talian yang selamat, jadi anda tidak perlu risau tentang akses tanpa izin ke data perniagaan sensitif anda.

Perkhidmatan Penghantaran Fail

Perkhidmatan hosting fail menawarkan pengguna ruang untuk menyimpan dan berkongsi fail. Dengan memuat naik fail anda ke salah satu perkhidmatan ini, anda dapat mengaksesnya dari komputer mana pun dengan sambungan Web. Anda juga boleh menghantar pautan fail kepada orang lain yang kemudian boleh memuat turun fail tersebut. Walau bagaimanapun, beberapa perkhidmatan hosting fail menghoskan fail yang mereka simpan sebagai fail awam, yang mana orang boleh memuat turun.

Memilih Perkhidmatan

Pada akhirnya, sama ada selamat memuat naik fail ke perkhidmatan hosting fail bergantung pada perkhidmatan yang anda pilih. Sesiapa sahaja boleh membuat perkhidmatan hosting fail, tetapi perniagaan yang bereputasi baik akan menawarkan syarat tertentu, termasuk pilihan privasi dan perlindungan kata laluan. Google Drive, misalnya, dihubungkan ke akaun Google anda dan tidak dapat diakses tanpa kata laluan anda. Anda juga dapat menggunakan Dropbox untuk menghosting fail anda, kemudian mengaksesnya dari mana-mana peranti mudah alih atau komputer. Sekiranya anda ingin berkongsi fail dengan rakan atau pelanggan dengan menghantar pautan, perkhidmatan hosting fail seperti RapidShare dan MediaFire sudah lama wujud, dan menawarkan banyak ciri keselamatan.

hak cipta

Jangan sekali-kali memuat naik kandungan berhak cipta ke laman web perkongsian fail jika anda tidak berhak melakukannya. Contohnya, anda mungkin berfikir bahawa anda boleh memuat naik buku yang ingin anda kongsi dengan pekerja. Namun, membeli buku itu tidak memberi anda hak untuk menyebarkannya kepada orang lain, jadi memuat naiknya ke laman web hosting fail mungkin membawa akibat yang sah walaupun anda memilih laman web yang memiliki reputasi baik dan tidak mempunyai niat baik.

Keselamatan

Jangan sekali-kali memuat naik fail yang anda tidak mahu orang lain lihat. Ini adalah akal sehat semasa menghantar maklumat di Internet. Sekiranya anda perlu berkongsi kontrak sensitif, misalnya, gunakan alamat e-mel, faks atau kaedah pertukaran peribadi yang selamat. Sekiranya anda hanya mahu orang tertentu dapat memuat turun fail, masukkan kata laluan di dalamnya. Contohnya, jika anda berkongsi foto dari tempat percutian korporat dengan pekerja, anda boleh menghantar mesej dengan pautan dan kata laluan. Sekiranya sesuatu sangat sensitif dan anda ingin menggunakan perkhidmatan hosting fail untuk membagikannya, anda boleh menyulitkannya sebelum memuat naiknya.