Cara Menulis Bahagian Permintaan Fizikal Penerangan Kerja

Menulis keterangan pekerjaan untuk jawatan dalam perniagaan kecil anda adalah tugas sumber manusia yang penting. Huraian pekerjaan menjelaskan tugas, jangkaan dan keperluan pelaporan kedudukan pekerja. Penerangan pekerjaan membantu mewujudkan struktur gaji dan boleh digunakan semasa penilaian prestasi. Selain itu, penerangan kerja yang mantap adalah alat yang diperlukan untuk perniagaan kecil untuk mencari calon pekerjaan yang tepat. Sebagai tambahan kepada tugas, kelayakan dan keperluan pekerjaan, deskripsi juga merangkumi bahagian tuntutan fizikal yang menjelaskan keperluan fizikal pekerjaan.

Garis Panduan Kekuatan

Tangani garis panduan kekuatan pekerjaan dengan menunjukkan jumlah berat maksimum yang mungkin dinaikkan oleh pekerja pada hari kerja biasa. Sebagai contoh, pekerja pejabat tidak diharapkan melakukan pengangkatan berat secara berkala, tetapi mereka diharapkan dapat mengangkat sekotak kertas, yang beratnya sekitar 20 paun. Walau bagaimanapun, pekerja binaan kerap membawa beban yang lebih berat untuk menyelesaikan pekerjaan mereka, yang memerlukan mereka lebih kuat.

Parameter Gerakan

Deskripsi pekerjaan menunjukkan jangkauan pergerakan yang diharapkan dari pekerja dalam kedudukan tertentu. Banyak jawatan memerlukan calon dapat bertanding untuk jangka masa panjang. Sebagai contoh, pekerja yang bekerja sebagai juruwang mesti berada di daftar dalam kebanyakan pertukaran mereka. Keperluan fizikal yang lain mungkin termasuk kemampuan untuk berjalan jarak jauh dalam lingkungan industri, menaiki tangga di gedung pejabat, merangkak melalui saluran sebagai pembaik HVAC, menjangkau atau mengambil barang di kilang atau berlutut untuk jangka masa panjang dalam pekerjaan pembinaan.

Persekitaran Kerja

Biasanya, bahagian tuntutan fizikal dalam deskripsi pekerjaan menyebutkan persekitaran kerja di mana pekerja menghabiskan sebahagian besar waktunya. Pekerja pejabat biasanya bekerja di dalam rumah, jauh dari unsur-unsur. Tetapi pekerja lain mungkin bekerja di luar setiap masa, yang memerlukan kekuatan fizikal dan stamina untuk menahan panas, sejuk dan keadaan lain yang melampau. Beberapa jawatan termasuk kerja di suasana pejabat dan di luar rumah.

Keperluan Penglihatan dan Pendengaran

Keperluan yang memerlukan penglihatan dan pendengaran adalah penting untuk disertakan dalam bahagian tuntutan fizikal dari keterangan pekerjaan. Pekerja yang akan bekerja di persekitaran yang kuat harus diberitahu tentang perkara ini sebelum mereka bekerja. Selain itu, sebarang kedudukan yang memerlukan komunikasi awam, seperti pengucapan awam, harus mengungkapkannya dalam keterangan pekerjaan. Pekerjaan lain memerlukan pekerja untuk menilai jarak, membaca papan tanda jalan, menghabiskan berjam-jam di hadapan skrin komputer, membezakan warna atau mendengar dengan teliti orang lain di telefon.