Tanda & Gejala Kartrij Dakwat Buruk

Kartrij dakwat yang salah boleh menyebabkan keretakan pada cetakan anda, produktiviti yang semakin habis, kekecewaan dan sakit kepala yang semakin meningkat. Berita baiknya adalah mudah untuk mengesan kartrij dakwat buruk tanpa alat khas selain mata dan tangan anda. Anda akan mencetak lagi dalam masa yang singkat dengan intinya - dan kewarasan anda - masih kukuh.

Apa yang Perlu Dicari

Kemungkinan anda mengesyaki kartrij dakwat rosak kerana kualiti cetakan anda merosot. Garisan, lekapan dan garis pada cetakan anda semua adalah tanda kartrij yang buruk, seperti kekurangan warna tertentu atau warna yang kelihatan sangat samar. Kadang kala pencetak enggan mencetak jika kartrij rosak. Ini juga merupakan gejala masalah pencetak lain seperti kepala cetak tersumbat atau tidak sejajar, jadi rujuk manual pencetak anda untuk prosedur membersihkan dan menyelaraskan kepala sebelum anda mula menukar kartrij dakwat yang mahal.

Periksa Bahan Mudah

Sekiranya pembersihan dan penyelarasan tidak menangani masalahnya, lakukan pemeriksaan fizikal kartrij yang disyaki. Keluarkannya dari pencetak dan perhatikan dengan teliti. Pertama sekali, periksa untuk mengetahui bahawa sebenarnya terdapat dakwat di dalam kartrij. Walaupun pencetak akan memantau tahap dakwat, ini bukan sistem yang mudah dibendung. Beberapa kartrij legap, jadi cara terbaik untuk memeriksa tahap dakwat adalah membandingkan berat badan dengan kartrij penuh yang diketahui. Pastikan semua pembungkusan dan pembungkus dikeluarkan dari kartrij, sebarang cip atau kenalan elektrik tetap utuh dan pastikan muncung tidak tersekat, ditutup atau rosak. Sahkan tarikh luput pada kartrij, jika ada. Lihat buaian kartrij masuk ke dalam dan cari benda atau kerosakan asing. Akhirnya,pastikan kartrij betul untuk pencetak anda - model yang betul dan jenama pengeluar asli. Beberapa kartrij aftermarket tidak akan berfungsi dengan baik di beberapa pencetak.

Kod Ralat

Sekiranya kotak dialog muncul di skrin anda dengan kesalahan semasa anda mencetak, perhatikan pesannya. Sekiranya pencetak mempunyai layar paparan, periksa juga kod ralat di sana, dan rujuk silang dengan manual jika diperlukan. Beberapa pencetak akan memberitahu anda apabila anda mempunyai kartrij yang rosak.

Apabila Semua Lain Gagal

Sekiranya anda telah melalui semua langkah penyelesaian masalah ini dan masih belum menyelesaikan masalahnya, tukar kartrij yang disyaki dengan yang baru. Sekiranya kartrij itu benar-benar rosak, hubungi pengeluar dan lihat apakah mereka akan menggantinya dalam jaminan.