Bagaimana Komputer Mempengaruhi Pekerjaan Kita?

Suatu tinjauan oleh Kaiser Family Foundation, Harvard's Kennedy School of Government dan National Public Radio menunjukkan bahawa lebih dua pertiga orang dewasa Amerika menggunakan komputer di tempat kerja, dan lebih daripada 80 peratus dari mereka mengatakan bahawa itu penting untuk pekerjaan mereka. Dengan banyaknya penggunaan dan permintaan di tempat kerja, adalah mustahak untuk memahami cara komputer dapat mempengaruhi pekerjaan anda. Ramai orang Amerika bergantung pada kemahiran komputer mereka untuk mencari pekerjaan yang bermakna dan bekerja dengan berkesan setelah bekerja.

Ketepatan dan Kecekapan

Komputer menggunakan perisian yang kuat dan aplikasi lain yang memastikan ketepatan di tempat kerja. Daripada mengira nombor secara manual atau membuat unjuran yang melibatkan formula dengan tangan, anda boleh menggunakan komputer anda untuk mendapatkan jawapannya. Ini menghadkan kemungkinan kesalahan kesalahan manusia, seperti memasukkan nombor dengan tidak betul. Juga, semasa menaip dokumen atau komunikasi, kebanyakan komputer dilengkapi dengan pemproses kata yang memperbaiki kesalahan tatabahasa dan ejaan. Sekiranya komputer anda disambungkan ke Internet atau pelayan syarikat, anda dapat mengumpulkan maklumat tepat pada masanya dan fakta dan dengan demikian mengurangkan kesilapan. Kemudahan ini memberi setiap pekerja kemampuan untuk membentangkan produk siap yang tepat dalam masa yang lebih singkat.

Kesalinghubungan

Komputer membolehkan akses mudah ke e-mel dan media sosial, seperti Facebook, MySpace dan Twitter, yang boleh menjadi alat pemasaran yang kuat untuk perniagaan anda. Sekiranya pelanggan terpaksa menghubungi atau berhenti di pejabat anda hanya untuk berkomunikasi dengan anda, itu akan memakan masa yang berharga bagi pelanggan dan anda. Walau bagaimanapun, dengan pelbagai aplikasi dan sambungan komputer, risiko pekerja terganggu di tempat kerja. Penggunaan komputer juga bermaksud pekerja dapat melakukan sebahagian besar pekerjaannya tanpa meninggalkan meja. Ini mengurangkan jumlah pergerakan yang dilakukannya pada siang hari, yang boleh menyebabkan dia merasa lesu di tempat kerja.

Penjimatan kos

Menyemak dokumen, draf persembahan dan tokoh perniagaan utama lain secara digital membolehkan anda melakukan pemeriksaan penyuntingan ringkas sebelum versi akhir dicetak. Juga, beberapa pekerja boleh mempunyai akses ke dokumen yang sama pada masa yang sama. Kebolehcapaian ini menjimatkan wang syarikat anda dalam bentuk masa dan kertas. Bayangkan betapa mahal harganya jika setiap surat-menyurat atau dokumen yang anda terima di tempat kerja, sama ada dari pelanggan atau rakan sekerja, harus dihantar dalam bentuk memo atau surat dalam surat.

Pertubuhan

Komputer membolehkan anda menyusun fail anda dengan cara yang paling sesuai dengan anda. Sebilangan pekerja mungkin menyusun fail mengikut abjad, yang lain secara tematik, tetapi dapat menyesuaikan fail anda ke sistem pemfailan pilihan anda membolehkan anda merancang ruang kerja digital yang membolehkan anda menjadi lebih cekap. Anda dapat menyusun sejumlah besar maklumat dengan lebih cepat dengan mengetahui di mana ia disimpan dan dapat melakukan carian di komputer anda untuk fail atau kata kunci tertentu. Sekiranya semua fail anda dicetak dan disimpan dalam kabinet fail di tempat kerja anda, bukan sahaja mereka memerlukan lebih banyak ruang, mereka akan mengambil masa lebih lama. Juga, komputer rangkaian membolehkan pekerja berkongsi fail, yang bermaksud bahawa tidak ada yang harus memperjuangkan dokumen fizikal; setiap pekerja boleh mengaksesnya dari mejanya sendiri.