Apakah Perbezaan Antara Pengurusan Runcit & Perniagaan?

Pengurusan runcit adalah jenis pengurusan perniagaan tertentu di mana proses pengurusan berlaku di sebuah kedai runcit. Pengurus runcit umumnya mempunyai pengawasan terhadap inventori perniagaan runcit dan juga pegawainya. Jenis pengurus perniagaan lain lebih banyak terlibat dalam pembuatan keputusan yang lebih strategik dan peringkat lebih tinggi.

Asas Pengurusan

Pengurusan perniagaan adalah peranan kepemimpinan dalam organisasi yang meliputi motivasi dan pengawasan karyawan, pemantauan kegiatan bisnis, komunikasi organisasi, dan arahan dan perencanaan. Membuat keputusan adalah peranan yang sering dikaitkan dengan pengurus perniagaan. Pekerja lain dalam perniagaan biasanya mencari pengurus untuk memberikan visi, arahan dan keadaan kerja yang adil, dan menanamkan tujuan untuk aktiviti perniagaan.

Asas Runcit

Runcit telah menjadi skop yang lebih luas pada awal abad ke-21, berkat pengembangan peruncitan Internet dan saluran runcit lain yang kurang tradisional. Namun, kebanyakan perniagaan runcit berlaku di kedai batu bata dan mortar. Kedai-kedai ini memecahkan inventori pukal menjadi satu unit habis pakai, menyimpan inventori untuk pembelian, menjualnya kepada pelanggan, memberikan perkhidmatan untuk menyokong produk, dan berusaha untuk memenuhi kebutuhan pelanggan. Peruncit biasanya membeli produk dari pemborong atau pengilang untuk dijual semula kepada pelanggan akhir.

Pengurusan Stor

Pengurus runcit mempunyai dua bidang akauntabiliti yang sangat umum - orang dan produk. Memotivasi pekerja untuk memberikan penjualan dan perkhidmatan yang tinggi kepada pelanggan adalah tanggungjawab pengurusan runcit utama. Pengurus runcit juga umumnya bertanggungjawab untuk memastikan produk kedai diperdagangkan dengan berkesan dan dipantau untuk penyusutan. Penyusutan adalah kerugian kerana kecurian, pencurian atau kesalahan pekerja. Tahap kerugian inventori yang tinggi mempengaruhi prestasi untung rugi kedai runcit.

Ciri-ciri Unik

Seperti yang dinyatakan, pengurusan runcit adalah aplikasi khusus pengurusan perniagaan. Walaupun beberapa jenis pengurus perniagaan menghabiskan banyak masa dalam merancang dan membuat keputusan pejabat, pengurus runcit lebih sering memberikan kepemimpinan langsung di lantai penjualan runcit. Pengurus runcit biasanya mengambil dan melatih pekerja untuk melakukan penjualan, perkhidmatan atau peranan lain di kedai runcit. Jenis perniagaan lain kadang-kadang mempunyai pelatih yang ditugaskan untuk berperanan itu. Banyak pengurus runcit juga berinteraksi secara langsung dengan pelanggan dalam aktiviti penjualan dan perkhidmatan, yang tidak sering anda lihat dalam pengurusan perniagaan berasaskan pejabat.