Cara Menjalankan Aplikasi Apple di PC

Beberapa aplikasi perisian Apple mempunyai rakan sejawat langsung di dunia PC, seperti pemproses kata Apple's Pages dan Microsoft Word. Yang lain, seperti iMovie dan Garage Band, tidak. Sekiranya anda perlu menggunakan salah satu aplikasi ini tetapi tidak mempunyai komputer Mac, anda boleh menjalankannya pada perkakasan PC.

Pasang Perisian Virtualisasi pada PC anda

1

Masukkan cakera pemasangan atau muat turun aplikasi virtualisasi ke PC anda. Terdapat beberapa pilihan: VMWare, produk peringkat perusahaan, adalah yang paling terkenal, dan disokong dengan baik. PearPC adalah pilihan sumber terbuka yang terbaik untuk pengguna yang selesa mengubah fail konfigurasi dan parameter teknikal tahap rendah yang lain. VirtualBox adalah produk peringkat perusahaan yang lain; ini memberi anda kemampuan untuk menjalankan Mac OSX Snow Leopard Server Apple di PC.

2

Jalankan wizard pemasangan jika anda telah memilih VMWare atau VirtualBox. Ikuti arahan untuk membuat partition baru pada cakera keras anda untuk Mac OSX dan konfigurasikan perisian virtualisasi.

3

Ikuti arahan terperinci di laman web PearPC (pautan di Sumber) jika anda telah memutuskan untuk menggunakan program virtualisasi tersebut. Seperti perisian, prosedur pemasangan disesuaikan dengan pengguna yang berpengalaman.

Pasang Aplikasi Apple

1

Masukkan cakera boot Mac OSX anda dalam pemacu optik. Mulakan mesin maya.

2

Ikuti arahan di skrin untuk memasang Mac OSX di mesin maya, seperti yang anda lakukan di komputer Mac.

3

Mulakan semula mesin maya apabila proses pemasangan selesai.

4

Buka Apple App Store dari dalam Mac OSX. Navigasi ke aplikasi Apple yang ingin anda jalankan dan beli atau muat turunnya. Aplikasi akan mula dipasang secara automatik.