Cara Memulakan Syarikat Chef Peribadi

Sekiranya anda suka memasak dan api keusahawanan menyala, maka anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk membuka syarikat koki peribadi. Walaupun anda mungkin menikmati peluang untuk membuat makanan yang enak untuk keluarga anda, ada banyak orang lain yang tidak… atau hanya tidak mempunyai masa. Walaupun minat untuk memasak adalah penting, koki profesional yang berjaya juga akan berperibadi baik, teratur dan kreatif. Anda juga memerlukan banyak tenaga untuk menguruskan pelbagai tugas yang berkaitan dengan jenis perniagaan ini.

1

Dapatkan latihan jika anda tidak mempunyai kemahiran memasak yang mencukupi. Sebagai tambahan, seorang tukang masak peribadi mesti mempunyai pengetahuan tentang keselamatan makanan, membekukan makanan dan membuat menu. Latihan boleh didapati melalui program masakan atau dengan belajar sendiri. Organisasi perdagangan, seperti Persatuan Koki Peribadi Amerika Syarikat, juga memberikan latihan dan pensijilan.

2

Kembangkan persediaan resipi. Pelanggan akan mempunyai pelbagai citarasa dan keperluan. Contohnya, ada yang memerlukan menu rendah garam atau makanan pembuka yang sesuai untuk kanak-kanak. Di samping itu, makanan mesti membeku dan mencairkan dengan baik. Resipi yang sesuai dengan kriteria ini sering boleh dibeli atau dijumpai dalam buku masakan khas.

3

Buat proses untuk mengumpulkan maklumat pelanggan. Apabila anda bertemu dengan pelanggan untuk pertama kalinya, anda perlu mendokumentasikan profil pelanggan yang merangkumi pilihan makanan dan maklumat mengenai persediaan dapur mereka.

4

Pilih struktur dan nama undang-undang untuk mendaftar dengan setiausaha negara. Kepemilikan tunggal, perkongsian, perbadanan atau syarikat berhad adalah entiti undang-undang yang mungkin. Kecuali anda adalah pemilik tunggal dan memasarkan perniagaan dengan nama anda sendiri, anda juga perlu memfailkan nama rekaan dengan setiausaha negara juga. Semasa memilih nama, pilih nama yang deskriptif dan menarik yang akan berguna untuk tujuan pemasaran.

5

Mendirikan pejabat. Tugas pentadbiran, seperti penagihan, pemasaran dan perancangan menu, dapat dilakukan di rumah. Perhatikan bahawa kebanyakan bidang kuasa mengharuskan semua tugas memasak berlaku di rumah pelanggan dan bukan di dapur anda sendiri.

6

Dapatkan lesen, izin dan perakuan. Keperluan berbeza mengikut keadaan. Sijil pengurus makanan, yang diperlukan untuk penyediaan makanan komersial dan restoran, umumnya tidak diperlukan jika semua makanan disediakan di rumah pelanggan dan tidak ada makanan yang diambil dari tempat tersebut. Walau apa pun, lesen pekerjaan untuk perniagaan mungkin diperlukan.

7

Daftar untuk membayar cukai jualan sekiranya diperlukan oleh negeri, kota atau daerah. Banyak negeri memerlukan pungutan dan pengiriman cukai penjualan makanan siap.

8

Beli peralatan dan bekalan. Banyak negeri memerlukan makanan segar dibeli dan diangkut terus ke lokasi pelanggan untuk disiapkan. Hanya perasa dan bahan sampingan, seperti rempah kering atau semburan memasak, yang boleh dibeli terlebih dahulu dan disimpan di rumah tukang masak. Berkenaan dengan peralatan, keperluan juga berbeza-beza mengenai peralatan apa yang mungkin digunakan dari dapur pelanggan. Walaupun biasanya boleh menggunakan peralatan pelanggan dengan izin mereka, kebanyakan tukang masak akan membawa sendiri peralatan memasak, periuk dan kuali ke rumah.

9

Dapatkan insurans liabiliti untuk melindungi sebarang kemalangan. Hubungi ejen insurans untuk mendapatkan polisi berdasarkan jumlah dan julat perkhidmatan yang diberikan. USPCA menyediakan insurans sebagai sebahagian daripada keahlian.

10

Menetapkan harga berdasarkan kos bahan dan tenaga kerja yang terlibat. Perisian disediakan untuk membantu mengira kos makanan. Pengalaman akan meningkatkan anggaran masa untuk buruh. Beberapa kemungkinan harga termasuk dengan makanan atau keseluruhan pakej. Periksa dengan pesaing untuk melihat harga yang biasa di kawasan ini.

11

Iklankan perniagaan. Seorang tukang masak peribadi sering menikmati hubungan yang berterusan dengan pelanggan. Rujukan dari pelanggan yang berpuas hati adalah penting untuk berjaya. Untuk menggelecek bola, beri tahu semua orang bahawa anda berniaga. Kirim siaran berita, beriklan, dan berpartisipasi dalam rangkaian dan acara sosial.