Adakah Artikel Organisasi Menggariskan Peratus Pemilikan untuk LLC?

Syarikat dengan tanggungan terhad, juga disebut LLC, adalah jenis entiti perniagaan yang menggabungkan perlindungan undang-undang syarikat dengan fleksibiliti cukai dan pengurusan perkongsian. Salah satu perbezaan utama antara LLC dan syarikat adalah bahawa LLC tidak mengeluarkan saham saham kepada pemiliknya. Sebaliknya, pemilik LLC, yang dikenali sebagai ahli, memegang peratusan kepentingan dalam syarikat yang berdasarkan sumbangan ekuiti mereka. Rekod kepentingan pemilikan setiap ahli disimpan sebagai sebahagian daripada buku syarikat dan dikenali sebagai Akaun Penyesuaian Akumulasi ahli.

Undang-undang yang Mengatur

Sebuah LLC dibentuk berdasarkan undang-undang negeri yang dipilih oleh pemiliknya sebagai pangkalan kediamannya. Setiap undang-undang negeri berbeza, tetapi kebanyakannya menggunakan ketentuan seragam tertentu yang umum untuk undang-undang syarikat terhad terhad. Undang-undang negeri menetapkan prosedur untuk mendaftar, memanfaatkan dan mengurus syarikat. Sebilangan besar negeri biasanya tidak memerlukan pemilik untuk menentukan peratusan pemilikan dengan cara tertentu atau bahkan untuk menyatakan peratusan pemilikan sama sekali, kecuali ketika menyelesaikan penyata cukai.

Format

Dokumen yang mesti difailkan oleh pemilik kepada negara untuk secara rasmi membentuk LLC disebut sebagai artikel organisasi. Terdapat sejumlah informasi minimum yang diwajibkan oleh undang-undang kepada pemiliknya sebelum negara dapat menerima artikel untuk diajukan. Maklumat minimum itu hampir tidak termasuk pendedahan peratusan pemilikan yang diperlukan. Yang paling diperlukan oleh sebuah negeri ialah senarai pemilik dan alamatnya, tetapi kebanyakan negeri tidak mempunyai syarat tersebut.

Pilihan

Undang-undang negara mengizinkan pemilik untuk memasukkan informasi tambahan dalam artikel organisasi untuk mengatur perusahaan, asalkan ketentuan tersebut tidak melanggar undang-undang. Oleh itu, artikel tersebut dapat menyenaraikan pemilik dan menentukan peratusan pemilikan sekiranya pemilik memilih untuk melakukan perkara seperti itu. Terdapat cara yang lebih tepat untuk menunjukkan peratusan pemilikan secara rasmi. Pemilik dan peratusan faedahnya boleh disenaraikan dalam perjanjian operasi syarikat, disimpan sebagai rekod berasingan dalam sifat lejar saham, atau hanya dibawa ke buku syarikat melalui baki dalam Akaun Penyesuaian Akumulasi pemilik, yang menjejaki sumbangan ekuiti dan pengeluaran.

Pertimbangan

Artikel organisasi adalah bagian dari catatan publik, dan setiap perubahan pada informasi yang terkandung dalam dokumen setelah diajukan harus dilakukan dengan mengajukan pindaan kepada negara dan membayar biaya. Amalan umum adalah untuk tidak memasukkan maklumat tambahan dalam artikel melebihi apa yang dikehendaki oleh undang-undang. Kelebihan jenis entiti LLC ialah perniagaan syarikat dapat dirahsiakan. Sekiranya kepemilikan disertakan dalam artikel, siapa pun dapat mencari informasi di Internet. Selanjutnya, setiap kali pemilik membuat sumbangan ekuiti atau pengeluaran yang mengubah peratusan kepentingan pemilikan mereka, LLC harus memfailkan pindaan. Sebilangan besar pemilik lebih suka menyimpan maklumat ini sebagai sebahagian daripada rekod dalaman yang dapat dikemas kini sesuka hati.