Cara Mengkonfigurasi Fail Video untuk Projektor

Pembentangan untuk khalayak yang lebih besar memerlukan paparan projektor yang lebih besar. Untuk perniagaan yang menggunakan projektor untuk menunjukkan fail video, fail sering harus dikonfigurasikan dalam pemain video untuk paparan yang optimum. Mengkonfigurasi fail video tidak mengubah fail itu sendiri, hanya tetapan paparan agar lebih sesuai dengan projektor yang sedang digunakan.

1

Sambungkan projektor ke komputer anda. Ubah tetapan desktop komputer anda untuk memperluas desktop untuk memasukkan projektor. Klik kanan pada desktop dan pilih pilihan "Resolusi Skrin". Pilih pilihan "Luaskan paparan ini" di bawah pilihan "Pelbagai Paparan" dan kemudian tekan "OK" untuk membuat satu paparan yang merangkumi monitor komputer anda dan projektor.

2

Mulakan pemain video yang anda ingin gunakan untuk memaparkan fail video dengan mengklik dua kali pada ikon pemain. Seret pemain ke bahagian projektor pada paparan. Ini akan membolehkan pemain memaparkan dalam mod skrin penuh di bahagian projektor desktop semasa video dimulakan.

3

Gunakan menu "Fail" di pemain untuk memuatkan fail video ke pemain.

4

Pergi ke menu "pilihan" pemain. Tetapkan pemain untuk mula bermain dalam mod skrin penuh dan sembunyikan kawalan pemain semasa video dimainkan.

5

Pilih pilihan untuk mengekalkan nisbah aspek fail video. Ini akan menghalang pemain daripada meregangkan fail agar sesuai dengan paparan skrin lebar atau memotong tepi fail video skrin lebar agar sesuai dengan projektor paparan standard.

6

Mainkan fail video pada projektor untuk menguji tetapannya. Kaji kualiti gambar video. Gunakan kawalan kontras dan kecerahan pemain untuk membuat pembetulan yang diperlukan pada video agar lebih jelas. Simpan sebarang perubahan yang dibuat untuk penggunaan masa depan semasa anda menjalankan fail untuk orang lain.