Strategi Pemasaran untuk Pengurusan Muzik

Perniagaan muzik tidak berbeza dengan perniagaan lain dalam beberapa aspek. Ia memerlukan rancangan pemasaran yang strategik untuk menjual muzik secara konsisten dan mendapatkan peluang untuk artis mereka. Kejayaan perniagaan dan artis bergantung pada jumlah unit muzik yang dijual. Wang juga berasal dari tiket yang dijual di acara, tetapi semakin banyak acara yang dilakukan oleh artis, semakin besar kemungkinan peminat atau peminat baru membeli muzik artis.

Acara dan Konsert Langsung

Acara dan konsert secara langsung adalah peluang penting bagi para seniman, kerana mereka membolehkan pencinta muzik berhubung dan berinteraksi dengan artis dan muzik mereka. Acara juga mempromosikan penjualan muzik. Semasa menempah acara, pertimbangkan acara yang dihadiri khalayak sasaran selain acara industri. Sekiranya anggaran anda mengizinkan, buat peluang persembahan anda sendiri di tempat-tempat tempatan dan jemput artis yang mempunyai khalayak sasaran yang sama untuk meningkatkan penjualan tiket. Pameran perdagangan, persidangan, festival dan konsert mempunyai peluang di mana anda dapat membeli meja vendor untuk menjual muzik dan produk.

Laman web

Salah satu strategi pemasaran utama anda untuk artis anda ialah laman web. Di laman web, anda boleh mempromosikan muzik artis dengan menggunakan pelbagai bentuk kandungan seperti siaran akhbar, kandungan web, kalendar acara, video muzik, muat turun audio, gambar profesional artis dan catatan blog dari para artis. Laman web juga harus mempunyai kit bio dan media yang ditulis dengan baik untuk artis, yang berguna untuk ciri media. Muat turun dan sampel muzik membantu mempromosikan dan menjual muzik lama dan baru dari artis. Laman web artis juga harus memasukkan maklumat tempahan untuk penganjur acara dan perancang mesyuarat.

Media Sosial

Membuat profil media sosial menghubungkan artis dengan pangkalan peminat mereka dan membolehkan peminat berkongsi kandungan mengenai artis tersebut. Gunakan media sosial untuk berkongsi video & gambar artis di lokasi dan di belakang tabir. Anda boleh membuat acara dalam talian dengan membuat sembang masa nyata dengan artis di mana pangkalan peminat mereka dapat berinteraksi dengan mereka. Semakin dekat para artis dengan peminat mereka, mereka semakin berminat, yang membantu mewujudkan peluang promosi viral. Dengan kata lain, kandungan media sosial dapat meniru dirinya sendiri sekiranya seorang seniman sentiasa berhubung dengan pengikutnya. Ini dapat membantu meningkatkan jumlah pengikut seorang artis. Media sosial adalah tempat di mana para seniman dapat menyampaikan idea mengenai kehidupan, muzik dan kepentingan peribadi.

Video Dalam Talian

Video selalu menjadi strategi pemasaran yang berkesan untuk menjual muzik sejak tahun 1980-an. Secara amnya, video dalam talian adalah kaedah terbaik untuk mempromosikan dan menjual sebarang produk atau perkhidmatan. Video dapat mengartikulasikan jenama, mesej dan makna artis di sebalik muzik mereka dengan cara yang intim dan menarik. Kandungan video boleh merangkumi rakaman artis di studio untuk memberikan perspektif gaya hidup mereka. Kandungan video dapat ditampilkan di belakang layar wawancara dengan tim produksi video atau muzik untuk video, yang memberikan "pembuatan" perspektif video atau lagu.