Cara Menulis Buletin Produk

Buletin produk adalah gabungan dari buletin tradisional dan iklan, yang dirancang untuk menarik pembaca dengan maklumat yang boleh digunakan sambil mempromosikan produk tertentu dalam prosesnya. Memilih produk yang paling sesuai untuk ditinjau dan mempersembahkannya kepada pembaca dengan cara yang bijaksana dan menarik dapat membantu anda menarik minat dan meningkatkan penjualan.

Sasarkan Penonton Anda

Tampilan, nuansa dan kandungan buletin produk anda harus sesuai dengan demografi yang anda sasarkan. Contohnya, jika anda memasarkan kepada profesional perniagaan, anda memerlukan susun atur yang bersih, bersih dan mudah dibaca. Artikel harus pendek dan tepat untuk menarik minat eksekutif yang sedang dalam perjalanan. Sebaliknya, jika pasaran sasaran anda adalah pelajar kolej, anda mungkin mengambil pendekatan percakapan yang lebih dalam gaya penulisan anda, menggunakan kata-kata yang menarik bagi kumpulan yang lebih muda. Warna-warna cerah dan grafik yang menarik akan memikat orang ramai juga.

Buletin Produk Tunggal

Mempromosikan satu barisan produk dalam buletin produk anda boleh menjadi berkesan. Contohnya, jika anda menjalankan syarikat pembekalan pejabat, anda mungkin berguna untuk menjalankan buletin yang memberi tumpuan sepenuhnya kepada komputer dan aksesori komputer. Pilih, sebagai contoh, produk berteknologi tinggi atau yang baru dikeluarkan untuk ditulis pada permulaan tahun fiskal atau semester kuliah. Buat artikel yang memfokuskan kepada keperluan teknologi orang perniagaan dan pelajar yang tidak senang, dan tulis mengenai ciri-ciri produk anda yang menjimatkan masa dan meningkatkan kecekapan.

Buletin Pelbagai Produk

Melancarkan jaring yang lebih luas dengan menghasilkan buletin yang memfokuskan pada memilih beberapa produk. Gunakan tinjauan pelanggan atau laporan penjualan untuk mengenal pasti produk atau produk panas yang memerlukan sedikit tolakan. Tulis artikel dengan tajuk utama seperti, "10 Bekalan Pejabat Paling Tidak Digunakan," atau "Gadget Yang Harus Dimiliki Musim Ini." Artikel-artikel ini akan menarik pembaca anda dan menariknya, memberi anda peluang untuk menunjukkan kelebihan mereka, menerangkan keberkesanan atau menyoroti bagaimana produk akan menawarkan kelebihan daya saing kepada pengguna. Pertimbangkan untuk membahagikan jenis buletin pelbagai produk ini ke dalam kategori statik yang boleh anda gunakan semula dalam pengeluaran buletin masa depan anda, seperti kedatangan baru, penyelesai masalah, penjimat waktu, dll.

Kandungan Artikel

Kandungan artikel harus diarahkan pada sesuatu yang akan menarik minat pembaca, tetapi secara bersamaan mempromosikan produk anda. Sebagai contoh, anda mungkin menulis artikel mengenai pencurian identiti korporat, memasukkan butiran mengenai program perisian yang anda jual yang membantu menyekat maklumat sulit agar tidak mudah dicabut. Temu ramah pakar di lapangan untuk memberi kredibiliti artikel atau memetik statistik yang boleh dipercayai. Artikel mesti nyata dan bermanfaat, dengan promosi produk sebagai aspek sekunder karya.

Pengarang

Pertimbangkan bahagian editorial yang membolehkan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat atau editor buletin memberikan gambaran keseluruhan mengenai apa yang ada di buletin dan mengapa kategori produk tertentu diliputi. Ini menambahkan sentuhan keperibadian pada buletin dan membuatnya lebih terasa seperti penerbitan daripada iklan. Anda juga mungkin memilih untuk mempunyai bahagian Tanya Jawab di mana pelanggan dan pelanggan dapat menghantar pertanyaan dan bertanya mengenai perbezaan antara produk atau perkhidmatan, atau meminta nasihat umum yang berkaitan dengan industri anda.