Faktor Musim yang Mempengaruhi Industri Restoran

Perniagaan dalam industri restoran boleh berubah-ubah. Jumlah pelanggan mungkin bertambah, tetap stabil atau bahkan menyelam berdasarkan sebilangan faktor. Perubahan bermusim terutama dapat mempengaruhi perniagaan di industri restoran, yang memaksa banyak pemilik restoran untuk meningkatkan atau meningkatkan kampanye pemasaran mereka, mengurangi stok atau menyesuaikan tingkat kepegawaian.

Percutian dan Restoran Musim

Percutian boleh menjadi situasi menang atau kalah untuk restoran, bergantung pada jenis makanan yang anda tawarkan. Banyak syarikat kelas atas melihat penurunan perniagaan semasa percutian bermusim atau acara besar, sehingga 60 peratus. Sebilangan pelanggan cenderung untuk makan di luar kerana menghabiskan masa dengan keluarga, menyediakan makanan di rumah atau bahkan menghabiskan wang untuk perjalanan atau hadiah.

Namun, beberapa syarikat melihat peningkatan dalam penjualan apabila perniagaan mengadakan pesta percutian tahunan yang besar dan beberapa pengunjung memilih untuk membawa keluarga keluar untuk perayaan percutian khas. Makanan segera atau restoran makan kasual juga boleh berkembang kerana pelanggan cenderung memilih makanan segera antara membeli-belah dan persiapan percutian yang lain.

Berjaya pada Musim Panas

Industri restoran cenderung berkembang pada musim panas atau bulan-bulan yang hangat. Ini sebahagiannya disebabkan oleh peningkatan pelancongan di banyak bandar, dan suhu yang lebih panas biasanya mendorong penduduk tempatan dan pengunjung untuk berkeliaran di luar. Oleh kerana industri hotel juga melihat peningkatan dalam perniagaan selama musim pelancongan, restoran yang berada di atau sekitar hotel yang sibuk mungkin melihat peningkatan dalam perniagaan. Lebih-lebih lagi, beberapa restoran mengadakan acara pada bulan-bulan musim panas, seperti muzik luaran dan hiburan menyeronokkan yang lain, yang cenderung menarik pelanggan dan meningkatkan penjualan.

Menurun pada Musim Sejuk

Bulan-bulan musim sejuk boleh memberi kesan negatif terhadap kemampuan restoran berkembang maju. Selama bulan-bulan musim sejuk, pelanggan mungkin merasa tidak terdorong untuk pergi ke restoran untuk makan - terutama jika mereka berhadapan dengan suhu salji, ais atau beku. Lebih sedikit pelanggan mencetuskan restoran separuh kosong dan penurunan penjualan makanan. Sebaliknya, restoran yang menawarkan penghantaran cepat mungkin mengalami aliran perniagaan yang berterusan kerana pelanggan dapat memesan melalui telefon atau dalam talian dan menghantar makanan ke rumah mereka.

Perubahan Musim yang Berkaitan dengan Cuaca

Tidak semua perubahan musim berkaitan dengan cuaca. Contohnya, bandar atau bandar yang terletak di sekitar kolej atau universiti dipenuhi dengan perniagaan yang memenuhi populasi pelajar dan keluarga mereka. Restoran cenderung melihat peningkatan besar dalam penjualan mereka pada hari bergerak dan tamat pengajian tahun ini. Selama tahun ajaran, penjualan di tempat kos rendah harus tetap stabil, tetapi kemudian menurun ketika bulan-bulan cuti musim panas melanda.

Jenis perubahan kitaran yang lain adalah keadaan ekonomi yang berubah-ubah. Apabila ekonomi berjalan dengan baik, orang merasa sedikit lebih bebas untuk menghabiskan pendapatan budi bicara mereka untuk menjamu selera. Sebaliknya, ketika ekonomi mengalami kemerosotan, restoran juga mengalami penurunan penjualan kerana lebih banyak orang memilih untuk makan di rumah.

Memerangi Perubahan Musim

Beberapa pemilik restoran menjangkakan penurunan penjualan selama bulan-bulan musim sejuk dan menghabiskan usaha pemasaran mereka selama musim sibuk untuk mengimbangi. Namun, pemilik dapat mengambil langkah untuk meningkatkan perniagaan dan penjualan restoran pada musim lambat. Kempen pemasaran adalah kaedah berkesan untuk membatasi penurunan musim. Sekiranya perniagaan restoran cenderung merosot semasa musim sejuk atau pada hari cuti utama, pemilik restoran boleh menawarkan tawaran istimewa pada waktu tersebut, yang cenderung menarik pelanggan. Sebagai contoh, pemilik restoran boleh memberikan tawaran, seperti makanan dua untuk satu, 25 peratus di luar cek, makanan pembuka percuma atau pencuci mulut percuma. Walaupun syarikat mungkin kehilangan wang dengan memberikan barang percuma, kupon memikat perniagaan dan akhirnya membantu meningkatkan keuntungan.