Adakah Penting Jika Nama Domain Dikatakan?

Dari sudut teknikal, tanda hubung adalah sebahagian dari alamat laman web anda: menambahkan tanda hubung dengan demikian akan mengubah alamat. Menggunakan alamat tanda hubung dapat menimbulkan beberapa masalah praktikal. Ini juga boleh menjejaskan kedudukan anda dengan beberapa pengguna atau mesin pencari.

Watak yang Boleh Diterima

Kata hubung adalah pengecualian yang jarang berlaku untuk prinsip umum nama domain yang boleh diterima. Selain tanda hubung, tanda baca lain tidak dibenarkan dalam nama domain. Sebenarnya, hanya tanda hubung, huruf (tanpa aksen) dan digit yang dibenarkan. Kata hubung tidak boleh masuk pada awal atau akhir nama domain. Alat internet seperti Domain Name Server (yang menerjemahkan alamat laman web ke lokasi di mana laman web disimpan secara fizikal) memperlakukan tanda hubung sebagai watak sendiri, yang bermaksud bahawa dua alamat yang sama, satu dengan tanda hubung dan satu tanpa, dianggap sebagai alamat berasingan.

Kenangan

Menyertakan tanda hubung dalam nama anda mungkin menyukarkan pengguna untuk memanggil semula alamatnya. Ini mungkin menjadi masalah tertentu jika laman web anda ditujukan kepada orang yang agak tidak biasa dengan Web dan mungkin mendapati nama domain cukup membingungkan. Anda juga mungkin mendapat kata hubung tanpa pertimbangan ketika menyebut alamat laman web, misalnya melalui telefon atau di iklan radio.

Reputasi dan Kedudukan

Pada satu tahap, penggunaan kata hubung dapat membantu laman web muncul lebih tinggi di beberapa mesin pencari. Ini sesekali menimbulkan kesan bahawa orang yang menggunakan tanda hubung dengan sengaja berusaha menipu atau "mempermainkan" mesin pencari, selalunya ketika laman web itu sendiri berkualiti rendah atau bahkan spam. Kata hubung juga dikaitkan dengan orang yang cuba menyesatkan pengguna dengan mempunyai alamat tanda hubung yang hampir dengan alamat atau nama jenama yang lebih mantap. Walaupun reputasi ini mungkin tidak adil, dan mungkin tidak menjadi masalah bagi semua pengguna Web, menggunakan tanda hubung meningkatkan risiko bahawa beberapa pengguna akan mendekati laman web anda dengan kesan negatif.

Google

Sejak 2012, algoritma Google telah memilih laman web yang mempunyai nama domain yang sesuai dengan kata kunci atau frasa yang dicari oleh seseorang. Algoritma tidak menganggap nama domain yang mengandungi tanda hubung sebagai padanan tepat. Ini bermaksud laman web yang menggunakan tanda hubung di alamat dapat menerima lebih sedikit lalu lintas dari pencari Google.

Pengecualian

Satu kes yang boleh diperdebatkan di mana tanda hubung masuk akal dalam alamat laman web adalah untuk mengelakkan kesamaran. Contoh terkenal ialah laman web yang kini terdapat di pakar-exchange.com; asalnya menggunakan alamat pakarsexchange.com, yang mungkin salah membaca dengan akibat yang tidak diinginkan. Adakah faedah mengelakkan kesamaran melebihi kelemahan penggunaan tanda hubung berbeza dari satu kes ke kes yang lain.