Lima Kemahiran Teratas untuk Generalis HR

Seorang jeneral sumber manusia adalah profesional yang dilatih dalam pelbagai aspek pekerjaan, termasuk pentadbiran faedah, pengambilan dan pematuhan kepada undang-undang pekerjaan persekutuan dan negeri. Jeneral HR menggunakan kemahirannya untuk bekerja dengan pengurus syarikat untuk mengekalkan kakitangan semasa dan dan menjangkakan keperluan kakitangan masa depan. Lima kemahiran penting untuk berjaya dalam kerjaya.

Pelbagai tugas

Senarai tanggungjawab yang dimiliki oleh seorang jeneral SDM adalah panjang dan menakutkan. Ini termasuk mengatur dan melakukan wawancara, merekrut calon, memeriksa dengan pengurus jabatan untuk memastikan semua keperluan staf dipenuhi, mengikuti perkembangan undang-undang pekerjaan dan bertemu dengan pekerja individu mengenai masalah SDM. Untuk menyelesaikannya dan lebih banyak lagi, seorang jeneral SDM dia perlu dapat melakukan banyak tugas dan tetap teratur setiap masa.

Pengucapan awam

Seorang jeneral SDM selalu mencari calon pekerjaan yang dapat memenuhi keperluan syarikat. Jeneral perlu bersedia untuk berbicara dengan calon berpotensi yang dia temui di pameran perdagangan, fungsi merekrut kuliah dan melalui kehidupan seharian. Untuk menarik minat calon pekerjaan, jeneral HR menangani kumpulan di sekolah menengah, kolej dan organisasi profesional. Ruang pameran perdagangan dan pameran pekerjaan memerlukan jeneral HR untuk mempunyai kemahiran bercakap awam yang mencukupi.

Kemahiran analitikal

Seorang jeneral HR perlu mengkaji pelbagai jenis dokumen, memahami maknanya, mengumpulkan maklumat yang diperlukan dan memproses maklumat tersebut. Dokumen ini merangkumi permohonan faedah, perbandingan gaji, resume, permohonan dan borang pematuhan undang-undang. Generalis HR perlu dengan cepat dan tepat mengambil maklumat penting dari dokumen-dokumen ini dan bertindak di atasnya.

Kepimpinan

Seorang jeneral HR perlu memikul tanggungjawab sebagai pemimpin. Pekerja dan pengurus meminta petunjuk umum untuk mengikuti protokol pekerjaan yang betul. Generalis HR juga bekerja secara langsung dengan pengurus korporat untuk menjangkakan keperluan staf untuk masa depan, menggariskan keperluan untuk jawatan baru dalam syarikat dan memastikan bekalan calon pekerjaan tetap tersedia sekiranya pekerja sekarang diberhentikan atau berhenti. Selebihnya syarikat melihat kumpulan sumber manusia untuk mengekalkan tahap kepegawaian yang betul, dan itu memerlukan kemahiran pemimpin korporat.

Perancangan Masa Depan

Seorang jeneral SDM mesti hidup pada masa sekarang dalam menjaga rekod pekerja semasa. Tetapi dia juga harus dapat melihat tren syarikat dan menjangka keperluan masa depan. Semasa syarikat mengemas kini rancangan perniagaannya dan membuat rancangan pemasaran baru, jeneral HR mesti dapat menganalisis rancangan tersebut dan membantu mewujudkan visi untuk tingkat kepegawaian masa depan.