Cara Membuat Panggilan iPhone Melalui Apple Mac

Menyambungkan iPhone ke komputer Mac syarikat anda meluaskan kemungkinan komunikasi anda ketika membuat panggilan telefon. Dengan peranti yang disambungkan melalui Bluetooth, misalnya, anda dapat menggunakan Mac untuk membuat dan menerima panggilan di iPhone. Anda juga dapat menggunakan iPhone untuk membuat panggilan melalui sambungan Wi-Fi Mac ketika penghala tanpa wayar mandiri tidak tersedia dan anda tidak mempunyai (atau tidak mahu menggunakan) sambungan selular.

Panggilan Bluetooth

Aplikasi seperti Sambungan dan Dialog membolehkan anda menggunakan Mac anda sebagai alat dengar untuk membuat panggilan melalui iPhone anda. Apabila anda memasangkan iPhone ke Mac melalui Bluetooth, aplikasi ini memaparkan papan kekunci telefon dan pilihan kawalan lain yang membolehkan anda memanipulasi ciri panggilan pada iPhone melalui Mac. Semasa membuat panggilan, anda bercakap dengan mikrofon Mac dan bukannya iPhone itu sendiri, dan suara di hujung telefon dimainkan melalui pembesar suara Mac.

Bersedia untuk Membuat Panggilan Wi-Fi

Keupayaan penyiaran semula Internet Mac anda membolehkan anda berkongsi sambungan Internetnya dengan iPhone melalui Wi-Fi. Dengan berbuat demikian, iPhone dapat membuat panggilan melalui perkhidmatan berasaskan Internet seperti Skype daripada harus menggunakan sambungan data selular atau selular iPhone.

Untuk membuat panggilan iPhone melalui Mac anda, pertama anda perlu menyiarkan semula sambungan Internet Mac. Untuk melakukan ini, klik menu "Apple" pada Mac anda, klik "Keutamaan Sistem" dan klik "Berkongsi." Klik menu timbul "Kongsi sambungan anda dari" dan pilih sambungan Internet yang ingin anda kongsi dengan iPhone anda. Sekiranya Mac anda disambungkan melalui sambungan Ethernet, misalnya, klik "Ethernet." Klik senarai "Ke komputer yang menggunakan" dan pilih "Wi-Fi." Klik "Pilihan Wi-Fi" dan pilih nama dan kata laluan untuk sambungan Wi-Fi anda.

Sambungkan iPhone ke Mac Wi-Fi Signal

Setelah anda membuat sambungan Wi-Fi di Mac anda, sambungkan ke iPhone anda. Ketuk ikon "Tetapan" di skrin utama iPhone, dan kemudian ketuk "Wi-Fi." Alihkan suis "Wi-Fi" maya ke kedudukan Hidup, jika perlu, dan tunggu iPhone mengisi senarai rangkaian tempatannya. Ketuk nama rangkaian Wi-Fi Mac, dan kemudian masukkan kata laluan, jika diminta.

Aplikasi Skype dan VoIP

Skype membolehkan anda berkomunikasi dengan pengguna Skype yang lain dan dengan talian tetap dan telefon bimbit. Skype juga mempunyai fungsi teks dan video. Setelah anda menyambung ke rangkaian Wi-Fi, muat turun dan pasang aplikasi Skype pada iPhone anda. Buat akaun atau log masuk dengan nama pengguna Skype yang ada, cari kenalan atau nombor panggilan secara langsung. Anda mungkin perlu membeli kredit untuk membuat panggilan ke talian tetap dan telefon bimbit yang tidak menggunakan Skype.

Skype menggunakan Voice-Over-IP, atau VoIP, untuk membolehkan anda membuat panggilan telefon melalui sambungan Internet. Ini bukan satu-satunya aplikasi yang membolehkan anda melakukannya. Aplikasi dengan fungsi panggilan Wi-Fi yang serupa termasuk iCall, Pinger dan Google Voice.

Amaran

Sama seperti isyarat selular, kejelasan panggilan yang dilakukan melalui sambungan Wi-Fi boleh berbeza-beza berdasarkan kekuatan dan kelajuan sambungan itu sendiri.

Apabila anda menyambungkan iPhone ke Mac, anda berkongsi lebar jalur Internet Mac. Sekiranya syarikat anda mempunyai kuota yang ditetapkan untuk penggunaan Internet bulanan, perhatikan bagaimana penggunaan jalur lebar anda meningkat, terutama jika Anda menggunakan fitur panggilan video dalam aplikasi seperti Skype.

Maklumat dalam artikel ini berlaku untuk iPhone yang menjalankan iOS 7. Ini mungkin sedikit berbeza atau ketara dengan versi atau produk lain.