Kelebihan & Kekurangan Memperluas Perniagaan Anda

Memperluas perniagaan anda bermaksud membayar lebih banyak ruang, orang dan inventori dalam banyak keadaan. Tetapi itu juga bermaksud potensi peningkatan pendapatan dan keuntungan. Perniagaan mempunyai kecenderungan yang lebih kurang semula jadi untuk berusaha menjadi lebih besar. Perniagaan kecil sering mencapai titik di mana pemilik mesti memutuskan sama ada untuk mengekalkan operasi yang stabil atau ingin berkembang dan berkembang.

Kelebihan: Menarik Pelanggan Baru

Manfaat utama pengembangan perniagaan adalah kemampuan untuk menarik dan mengekalkan pelanggan baru. Apabila anda menambahkan produk baru ke portfolio anda atau berpindah ke pasaran baru, anda boleh membawa pasaran pelanggan yang belum digunakan. Menjangkau pelanggan baru dengan pengembangan adalah satu perkara, tetapi memikat mereka untuk membina hubungan jangka panjang adalah perkara utama.

Memperkembangkan asas pelanggan yang setia adalah kaedah terbaik untuk mencapai keuntungan yang stabil dan bertambah dari masa ke masa. Pangkalan pelanggan yang besar dan pelbagai juga membantu melindungi perniagaan anda agar tidak terlalu bergantung pada satu pelanggan yang keputusannya untuk mengambil perniagaan mereka ke tempat lain boleh mengganggu operasi anda.

Kelebihan: Ekonomi Skala

Semasa mengembangkan perniagaan, anda sering menyebarkan risiko menjalankan perniagaan dan mengurangkan kemungkinan satu produk atau satu keputusan buruk merosakkan perniagaan anda. Beroperasi di beberapa pasaran atau di banyak kawasan produk juga membolehkan syarikat menyebarkan kos menjalankan perniagaan di lebih banyak pasaran atau pelanggan. Ini menjadikan kos menjalankan perniagaan lebih sedikit berdasarkan per pelanggan, yang meningkatkan potensi keuntungan dengan menambahkan pelanggan baru.

Skala ekonomi sangat jelas dalam operasi pembuatan, di mana proses pengeluaran yang lebih besar dapat menyebabkan peningkatan produktiviti dari pekerja dan kos per unit yang lebih rendah untuk bahan, penghantaran, tenaga dan tenaga kerja.

Kekurangan: Keperluan Modal

Kelemahan pengembangan perniagaan ialah apabila syarikat melaburkan wang dan sumber lain untuk mengembangkannya, modal kurang tersedia untuk transaksi perniagaan lain. Ini menjadikannya sangat penting bagi anda untuk mempertimbangkan potensi pengembangan pasar dengan teliti sebelum membuat pelaburan. Pertimbangkan potensi pulangan pelaburan dari setiap produk atau pasaran baru yang boleh anda kembangkan sebelum melaburkan modal anda ke jalan pengembangan.

Pengembangan selalunya bermaksud andaian hutang. Kewajipan hutang anda dapat dikendalikan selagi penjualan tetap dan aliran tunai tepat pada masanya. Tetapi kemerosotan keadaan pasaran yang tidak dijangka dapat memberi tekanan besar kepada kewangan perniagaan yang perlu dipenuhi pembayaran hutang bulanan yang besar.

Kekurangan: Sebarkan Terlalu Tipis

Risiko pengembangan perniagaan yang lain ialah anda dapat menyebarkan sumber dan kepakaran syarikat anda terlalu tipis. Selalunya, pemimpin syarikat berpendapat bahawa mereka perlu berkembang sekiranya keadaan berjalan lancar. Namun, terlalu banyak terlibat dalam pasaran atau produk boleh menyebabkan syarikat menyebarkan kemampuannya sehingga tidak menunjukkan prestasi yang baik di kawasan mana pun. Perluasan perniagaan hanya masuk akal jika syarikat anda mempunyai orang dan sumber yang mencukupi untuk merangkumi bidang baru dengan kepakaran.

Pemilik perniagaan dan pengurus kanan terutamanya dapat merasakan kesan perniagaan yang berkembang. Seorang pemilik perniagaan kecil sering terbiasa terlibat dalam semua aspek perniagaannya, membuat semua keputusan penting mengenai operasi, pengambilan pekerja, dan sebagainya. Seorang pemilik dapat merasa diri terpaut apabila operasi berkembang sehingga tahap penglibatan tidak lagi dapat dilaksanakan.