Cara Menyalin Aplikasi ke iPod Touch Tanpa iTunes

Apple App Store Apple adalah satu-satunya sumber yang sah untuk aplikasi iPod touch, dan menyegerakkan dengan iTunes adalah cara termudah untuk memindahkan aplikasi antara peranti dan komputer anda. Walau bagaimanapun, jika syarikat anda menggunakan aplikasi khusus atau menguji aplikasi yang anda kembangkan, mungkin perlu menyalin aplikasi ke iPod touch atau peranti iOS lain tanpa memaksa kakitangan anda memasang iTunes di komputer kerja mereka. Sekiranya anda menggunakan Xcode, anda boleh menggunakan ciri pengedaran ad hoc untuk membuat fail pemasangan yang boleh anda hantar ke iPod touch melalui e-mel.

1

Buka Xcode dan arkibkan aplikasi anda dengan memilih "Arkib" dari menu "Produk". Aplikasi anda mesti dikonfigurasikan dengan betul sebagai binari tunggal dengan sifat penandatanganan kod yang sesuai. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai membuat aplikasi iOS, lihat dokumentasi Xcode.

2

Konfigurasikan skema arkib anda dengan memilih "Edit Skema" dari menu drop-down di bar alat Xcode. Klik "Arkib" di panel sebelah kiri dan pilih konfigurasi yang betul untuk arkib anda.

3

Pilih "Penganjur" dari menu "Tetingkap" dan pilih "Aplikasi Diarkibkan", pilih aplikasi yang ingin diedarkan dan klik "Kongsi." Pilih profil penyediaan yang merangkumi iPod touch tempat anda ingin memasang aplikasinya, pilih "Pakej App Store iOS (.ipa)" dan klik Seterusnya.

4

Namakan fail .ipa dan simpan ke komputer anda. Anda kini boleh menghantar fail melalui e-mel ke mana-mana peranti yang termasuk dalam profil penyediaannya. Untuk memasang aplikasi pada iPod touch, buka e-mel pada peranti dan ketik fail .ipa.