Elemen Fungsi E-Perniagaan

E-perniagaan adalah perniagaan yang menjalankan operasinya terutamanya atau secara eksklusif melalui Internet. Sebilangan besar elemen fungsi asas perniagaan konvensional yang berjaya juga berlaku untuk e-perniagaan - mereka hanya melakukannya dengan cara yang berbeza. Pengusaha dalam talian dapat mempersiapkan diri untuk berjaya dengan memahami asas e-perniagaan ini dan menerapkannya dengan berkesan.

Pembangunan Produk dan Sumber

E-perniagaan boleh menjual jenis produk yang sama dengan perniagaan lain, sama ada barangan pengguna, produk kewangan, maklumat atau harta intelek. Sekiranya syarikat anda menghasilkan barangnya sendiri untuk dijual, anda mesti mengatasi masalah logistik mengenai pengembangan dan pembuatan produk anda sama seperti perniagaan lain. Ini termasuk menyewa atau membeli kawasan khusus untuk pembuatan atau pengeluaran, serta mengupah pekerja untuk bekerja di sana. Sekiranya anda merancang untuk menggunakan kedai dalam talian untuk menjual produk yang dibuat oleh syarikat lain, anda mesti menghubungi pengeluar dan menandatangani perjanjian pembelian dengan mereka.

Pergudangan dan Penghantaran Drop

Walaupun e-perniagaan tidak memerlukan penyewaan atau penyelenggaraan ruang niaga, ia memerlukan anda atau orang lain untuk menyimpan inventori anda di suatu tempat. Untuk memulakan e-perniagaan, anda mungkin dapat memperoleh dengan ruang simpanan kecil yang boleh anda sewa menjelang bulan tersebut tanpa menandatangani kontrak. Anda kemudian boleh berpindah ke ruang simpanan yang lebih besar apabila anda semakin berjaya. Usaha pergudangan anda mesti merangkumi prosedur pemenuhan pesanan, di mana anda atau pekerja anda mencari produk dan bungkusan dan menghantarnya kepada pembeli. Untuk mengelakkan kos ini sama sekali, anda boleh memilih untuk menghentikan penghantaran. Drop pengiriman adalah urusan perniagaan di mana syarikat penghantaran drop membeli dan menyimpan sejumlah besar produk. Pelanggan seperti syarikat anda memaparkan produk syarikat penghantaran di laman web mereka,dan mereka sebenarnya tidak membeli produk tersebut sehingga seseorang benar-benar membelinya. Apabila mereka melakukannya, syarikat pelanggan menghubungi dropper shipper, dan drop shipper menghantar produk terus ke pembeli akhir. Kelemahan untuk menurunkan penghantaran adalah bahawa, dengan menambahkan langkah tambahan dalam proses ini, ia dapat mengurangkan margin keuntungan.

Pemasaran

Pemasaran e-perniagaan menggabungkan pelbagai pendekatan, tetapi tujuan terpenting dari kebanyakan pendekatan ini adalah untuk mendorong lalu lintas laman web. Tahap lalu lintas laman web yang tinggi biasanya bermaksud pendapatan tinggi. Untuk tujuan ini, salah satu kaedah paling efektif menjana trafik laman web adalah melalui pengoptimuman enjin carian. Pengoptimuman mesin pencari adalah tindakan membina laman web sedemikian rupa sehingga menarik bagi algoritma mesin pencari yang popular, mendarat di laman pertama carian Internet untuk kata kunci. Pengiklanan adalah aspek penting lain dalam pemasaran e-perniagaan. Salah satu kaedah termudah dan paling berkesan untuk mengiklankan e-perniagaan adalah dengan menggunakan iklan bayar per klik di mesin pencari.

Khidmat Pelanggan

Perkhidmatan pelanggan adalah salah satu elemen fungsi utama yang memisahkan e-perniagaan peringkat atas dan peringkat bawah. E-perniagaan anda boleh memberikan perkhidmatan pelanggan melalui telefon, sembang langsung atau e-mel. Tentukan rancangan bagaimana menangani masalah yang mungkin berlaku, seperti pembeli yang tidak berpuas hati dengan produk mereka dan menginginkan bayaran balik atau yang memesan produk mereka dan tidak pernah menerimanya. Beberapa syarikat memberikan bantuan perkhidmatan pelanggan pihak ketiga, menggunakan profesional yang dapat menjawab telefon dan e-mel dan melakukan sembang dalam talian bagi pihak mereka.

Gerbang Pembayaran

Kemampuan untuk menerima pembayaran melalui Internet sangat penting untuk e-perniagaan. Bayar untuk perkhidmatan akaun pedagang yang membolehkan anda menerima pembayaran secara langsung dari syarikat kad kredit utama. Sediakan juga butang untuk gerbang pembayaran dalam talian khusus seperti PayPal, Payoneer atau WorldPay.

Teknologi maklumat

Oleh kerana laman web anda adalah pusat keseluruhan perniagaan anda, anda harus memastikan bahawa ini adalah alat yang menarik dan berkesan yang menyampaikan rasa yakin seperti etalase untuk perniagaan tradisional. Untuk memastikan laman web anda mencapai tujuan ini, anda memerlukan bantuan daripada profesional teknologi maklumat untuk membina, menyelenggara dan mengemas kini.