Bilakah eBay Buang Had Penjual?

EBay telah mendapat pengaruh besar di pasar global sehingga, selain platformnya sendiri, ia juga memiliki investasi kecil di Craigslist. Walau bagaimanapun, harapan untuk penjual di eBay lebih ketat daripada yang ada di Craigslist - eBay meletakkan had kepada penjualnya, sama ada sebagai langkah berjaga-jaga atau tatatertib. Walau bagaimanapun, penjual boleh menetapkan had ini jika mereka mematuhi syarat eBay untuk melakukannya.

Tatatertib

EBay ingin menjadi pasaran penjual yang boleh dipercayai yang menawarkan harga yang berpatutan dan perkhidmatan pelanggan terkemuka. Atas sebab itu, eBay membataskan jumlah item yang dapat anda jual sebulan; kerana anda membuktikan diri anda sebagai penjual, anda boleh memperoleh had yang lebih tinggi. Setelah anda mencapai had item anda, eBay akan memberi amaran kepada anda - dan memberi anda pilihan untuk meminta kenaikan had anda. Sekiranya berkenaan, adalah idea yang baik untuk memautkan ke akaun eBay anda yang lain yang mempunyai lebih banyak rekod prestasi yang terbukti.

Karyary

EBay menilai setiap penjual dari segi keterangan item, komunikasi dan penghantaran yang tepat - masa penghantaran dan caj penghantaran dan pengendalian yang munasabah. Sekiranya anda berada jauh di bawah standard penarafan eBay, eBay akan meletakkan sebilangan had pada akaun penjualan anda. Sekali lagi, sama seperti had kategori, cara untuk melonggarkan had ini adalah dengan memastikan bahawa anda memberikan perkhidmatan pelanggan yang konsisten dan cemerlang dalam tiga bidang yang disebutkan. Apabila eBay melihat bahawa anda telah bertambah baik, anda dapat menjangkakan bahawa sekurang-kurangnya sebahagian daripada had anda akan dinaikkan.

Kategori

EBay mengehadkan berapa banyak yang anda boleh jual dari kategori tertentu jika akaun anda berumur kurang dari 90 hari, jika anda tidak mempunyai rekod penjualan yang terbukti dalam kategori tersebut atau jika lebih daripada 3 peratus daripada transaksi eBay anda pada tahun lalu menghasilkan pada pembeli yang membuka kes Perlindungan Pembeli eBay terhadap anda. Apa pun keadaannya, cara untuk menaikkan had anda adalah dengan membuat sejarah penjualan yang baik secara keseluruhan dan dalam kategori tertentu, serta dengan menunjukkan perkhidmatan pelanggan yang konsisten dan teladan.

Pembezaan

Walaupun beberapa had penjual dapat dicabut, ada yang lain yang tidak dapat melakukannya kerana mereka adalah bahagian asas bagaimana eBay mendapat keuntungan dari aktiviti penjual. Sebagai contoh, penjual berskala kecil hanya dibenarkan 50 senarai item percuma setiap bulan, selepas itu mereka mesti membayar yuran penyisipan untuk setiap item yang disenaraikan. Penjual berskala lebih besar yang menjalankan kedai eBay dan yang membayar yuran bulanan adalah terhad kepada 150, 500 atau 2,500 yuran kemasukan percuma setiap bulan, bergantung pada jenis kedai mereka.