Bagaimana Mencari Pelabur untuk Memulakan Perniagaan

Kunci untuk mencari pelabur untuk menyokong usaha perniagaan baru anda adalah dalam keberkesanan rangkaian anda. Anda perlu memusatkan usaha anda untuk mencari pelabur dengan mengenal pasti jenis pelabur yang paling berminat dengan idea perniagaan anda dan membawa cadangan anda ke tempat pelabur ini. Sekiranya anda tahu di mana hendak berbelanja dan jenis pelabur apa yang dicari, anda boleh menjadi lebih cekap dan berjaya dalam pencarian pelabur anda.

1

Perincikan rangkaian peribadi bakal pelabur anda dengan menyenaraikan rakan dan keluarga yang mungkin berminat dan dapat melabur dalam perniagaan anda. Ketahui bahawa mendekati individu dalam kumpulan ini masih memerlukan anda bersikap profesional dan bersedia dengan nada terperinci yang merangkum idea anda. Jadikan persembahan anda dan sebarang pengaturan untuk pulangan pelaburan semudah mungkin - dan selalu didokumentasikan di atas kertas untuk rujukan kemudian.

2

Akses mana-mana pihak berkepentingan tempatan - orang, perniagaan, organisasi masyarakat atau entiti pemerintah tempatan - yang mungkin mendapat manfaat daripada keberadaan dan kejayaan perniagaan anda. Sebagai contoh, berbincanglah dengan gereja-gereja tempatan jika idea perniagaan anda melibatkan penjualan versi Perjanjian Baru yang boleh dimuat turun, atau sekolah tempatan jika anda memulakan kelas bahasa asing dari rumah. Tunjukkan bagaimana pihak berkepentingan ini akan mendapat manfaat daripada perniagaan anda dan terangkan bagaimana pelaburan mereka bernilai untuk memastikan anda memulakannya dengan baik.

3

Jaringan dengan usahawan yang mapan di dewan perdagangan tempatan; berinteraksi dengan ahli perniagaan berpengalaman sering kali membolehkan anda mencari rakan niaga atau pelabur yang bersedia. Bergaul dengan tegas dalam mesyuarat dan fungsi dewan. Hantarkan kad perniagaan dan berikan idea anda kepada profesional yang berpengalaman dalam industri anda; sekurang-kurangnya anda akan mendapat pendedahan dan membuat kenalan yang mungkin anda manfaatkan pada masa akan datang.

4

Cari Pusat Pembangunan Perniagaan Kecil (SBDC) kawasan anda, yang akan mempunyai maklumat mengenai program pinjaman perniagaan kecil dan permulaan yang ditawarkan melalui Pentadbiran Perniagaan Kecil (SBA). Berjumpa dengan perunding SBDC (biasanya perkhidmatan percuma) untuk mendapatkan arahan dan permohonan untuk program pinjaman bunga rendah ini.

5

Akses peluang pemberian kerajaan melalui geran.gov. Kenal pasti geran yang ditawarkan oleh kerajaan persekutuan sebagai pertukaran untuk aktiviti perniagaan tertentu seperti pengambilan pekerja dari komuniti berpendapatan rendah, mencari perniagaan anda dalam komuniti seperti itu atau memberikan perkhidmatan komuniti lain melalui entiti perniagaan anda.

6

Kenal pasti organisasi modal teroka atau pelaburan malaikat yang mencari idea berjuta-juta dolar untuk dibiayai. Teliti sumber industri pelaburan seperti National Venture Capital Association atau Angel Capital Association untuk mendapatkan senarai firma pelaburan yang mungkin berminat dengan industri anda.