Cara Mengendalikan Perniagaan Kereta Terpakai

Menjaga perniagaan kereta terpakai anda bermaksud mengambil setiap langkah untuk memastikan bahawa anda seorang peniaga yang jujur. Amat penting bagi perniagaan kereta terpakai untuk mengekalkan imej yang baik dan boleh dipercayai kerana ada kemungkinan anda mempunyai pesaing yang berdekatan di pasar kereta terpakai tempatan anda. Melangkaui harapan pelanggan untuk menawarkan perkhidmatan dan pembaikan kenderaan yang unggul membantu imej ini dan kejayaan perniagaan anda secara keseluruhan.

1

Dapatkan lebih banyak inventori kenderaan di lelong kereta terpakai. Bawa pakar kereta yang berpengalaman ke lelongan untuk membantu membezakan antara lemon dan kereta terpakai yang boleh dipercayai yang bernilai dijual. Buat anggaran kasar mengenai jumlah tenaga kerja yang diperlukan untuk memperbaiki dan memperbaiki kereta di lelong yang mungkin tidak berjalan lancar. Gunakan anggaran ini, bersama dengan model, model, dan tahun setiap kereta lelong, untuk menentukan sama ada anda dapat memperoleh keuntungan yang lumayan setelah menjualnya. Jangan membuat tawaran lebih daripada yang anda fikir kenderaan itu bernilai atau jika memerlukan terlalu banyak pembaikan untuk menjadikannya sepadan dengan masa anda. Bayar kereta terpakai yang anda "menang" di lelong dan dapatkan dokumen penting, seperti tajuk kenderaan.

2

Periksa, perbaiki, dan bersihkan kenderaan di lot kereta terpakai anda agar siap dijual. Sewa mekanik berlesen untuk memperbaiki alat ganti kenderaan yang rosak dan membuat pembaikan seperti yang diperlukan pada kenderaan. Arahkan mekanik anda untuk mendokumentasikan semua pembaikan yang dibuat. Sewa perincian automatik profesional untuk membersihkan dalaman dan luaran kenderaan terpakai untuk menjadikannya dapat dilihat oleh pelanggan.

3

Kekalkan penampilan yang rapi di seluruh kawasan luar kereta dan bilik pameran anda. Sapu kawasan luar untuk menyingkirkan serpihan, tongkat, batu, dan kerikil. Basuh papan tanda perniagaan di luar dan basuh bahagian luar bangunan pejabat anda. Bersihkan di dalam pejabat dan susun meja. Sapu dan sapu bahagian dalam bilik pameran kenderaan anda secara berkala. Letakkan setiap kereta terpakai anda di lot menggunakan ruang yang sama antara setiap kenderaan untuk memberikan penampilan yang teratur. Pastikan ruang antara kenderaan cukup besar untuk menampung pintu kereta yang dibuka sepenuhnya.

4

Tawarkan jaminan pada semua kereta terpakai anda, terutamanya yang anda servis dan baiki. Ramai orang merasa waspada terhadap peniaga kereta terpakai yang menjual kenderaan dengan ketat "sebagaimana adanya", tetapi menawarkan jaminan 60 atau 90 hari dapat meyakinkan beberapa pelanggan untuk membeli.

5

Salam kepada bakal pelanggan yang datang ke pengedar kereta terpakai anda. Ambil pembantu dan jurujual, jika perlu, untuk membantu bercakap dengan pelanggan dan menjawab telefon. Latih jurujual anda untuk membantu pelanggan dan ajukan pertanyaan mengenai apa yang pelanggan perlukan.

6

Hitung "dolar bawah" untuk setiap kenderaan terpakai anda. Angka dolar ini mewakili jumlah wang minimum yang boleh anda jual kereta tanpa kehilangan keuntungan. Perhatikan jumlah ini dengan menambahkan markup 5 hingga 10 peratus ke jumlah kos pengedar kenderaan. Bawa jumlah minimum dolar ini dengan anda semasa merundingkan harga jualan dengan pelanggan. Berikan nilai tukar dolar kepada kenderaan yang didagangkan pelanggan untuk kereta terpakai baru. Cari nilai-nilai ini dalam buku Panduan Kelley Blue Book (KBB) atau National Automotive Dealer Association (NADA).

7

Jadikan perkhidmatan pelanggan sebagai salah satu keutamaan anda dalam perniagaan kereta terpakai anda. Bantu pelanggan dengan menawarkan laporan nombor pengenalan kenderaan (VIN) percuma atau pemeriksaan latar belakang kenderaan anda dari CARFAX.com atau AutoCheck.com. Tindaklanjuti dengan pelanggan anda sama ada melalui surat terus atau dengan panggilan telefon untuk mengucapkan terima kasih kerana mereka membeli dari anda.