Cara Mengedar Item Makanan Ringan

Industri makanan ringan bernilai $ 31 bilion memberi peluang kepada banyak perniagaan kecil yang membuat produk makanan. Pasar dikuasai oleh syarikat besar seperti Diamond Foods dan Frito-Lay, tetapi produk baru terus diperkenalkan, terutama di kawasan makanan ringan. Salah satu masalah utama yang dihadapi oleh pengeluar makanan ringan adalah mencari cara untuk diedarkan di pasar di mana syarikat-syarikat besar telah mengedar wilayah mereka.

Kaedah Pembahagian

Mega Snaxx, pengedar utama makanan ringan, menawarkan program pengedaran yang membolehkan perwakilan penjualan sama ada membeli laluan yang ada atau membantu calon perwakilan untuk mengembangkan laluan mereka sendiri dengan memberikan petunjuk penjualan. Menyiapkan program serupa untuk menggunakan wakil penjualan makanan ringan adalah salah satu cara untuk memasukkan produk anda ke kedai. Sekiranya anda tidak mahu mengatur program penjualan anda sendiri dan anda boleh membuat pengeluaran secara besar-besaran, terdapat laman web perwakilan penjualan pengeluar dalam talian di mana anda boleh mendapatkan wakil penjualan makanan bebas. Alternatifnya adalah bertindak sebagai wakil jualan anda sendiri dan mewujudkan pelanggan di kawasan anda dengan mengunjungi kedai runcit, stesen minyak, pelbagai kedai dan sekolah yang bebas. Mendirikan gerai di pasar tani tempatan, pasar loak atau kemudahan sukan adalah cara lain untuk memasukkan produk anda ke pasar.

Runcit Kecil

Salah satu cara untuk memasukkan produk anda ke kedai kecil adalah dengan membekalkan sesuatu yang mereka perlukan seperti peti sejuk kecil untuk menyimpan makanan ringan beku anda, atau rak untuk menyediakan ruang yang biasanya tidak mereka miliki di ruang kecil mereka. Taktik ini berjaya digunakan oleh Coca Cola pada tahun-tahun awalnya, dan diteruskan hari ini melalui mesin penjualnya. Jika anda mencari peruncit kecil, sediakan cara untuk memaparkan makanan ringan anda di tempat yang juga membawa logo dan penjualan pelanggan anda. Semasa bersaing dengan makanan ringan di pasar utama, berhati-hatilah untuk menjadikan makanan anda kelihatan berbeza dan tekankan nilai uniknya kepada pengguna, seperti faedah kesihatan.

Kedai Rantai

Kedai rantaian biasanya dibekalkan melalui gudang pusatnya, jadi hubungi pejabat membeli pusat mereka jika anda ingin mengedarkan kepada pelanggan yang lebih besar ini. Sekiranya anda menghasilkan makanan ringan yang mementingkan kesihatan, anda mungkin mendapat minat dari kedai besar berikutan trend terhadap produk organik, rendah gula dan bebas gluten sebagai tindak balas terhadap wabak kegemukan.

Mesin layan diri

Menyediakan mesin layan diri yang mengandungi produk anda menyediakan cara untuk kedai, pejabat dan tempat acara memperoleh wang tambahan tanpa perlu menjalankan operasi perkhidmatan makanan sendiri. Sewa ruang mesin layan diri anda dari tempat atau bahagikan pendapatan. Terdapat tren yang semakin meningkat untuk menyediakan makanan yang sihat di mesin layan diri yang dapat memberi Anda jalan masuk ke tempat-tempat yang mungkin dimonopoli oleh syarikat besar pada masa lalu.