Cara Membina Hubungan Positif Di Kalangan Anggota Pasukan Anda

Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda tahu ada banyak yang boleh dikatakan untuk memodelkan tingkah laku yang baik. Tetapi semasa anda membentuk pasukan kerja untuk membantu mencapai beberapa matlamat perniagaan anda, anda mempunyai perasaan bahawa anda mesti melakukan sesuatu yang lebih banyak - lebih banyak lagi - untuk memastikan pekerja anda tetap bermotivasi, fokus dan bertugas. Membina hubungan positif di antara ahli pasukan anda adalah kunci untuk perpaduan pasukan, dan anda dapat membuka produktiviti yang tidak terhitung dengan mengambil langkah proaktif sebelum pasukan anda mula bekerja dan juga setelah mereka memulakannya.

Hidupkan Kunci Penglibatan

Sebagai pemilik perniagaan, pemimpin dan "keymaster", anda mungkin ingin memberitahu pekerja anda bahawa anda tidak mempunyai niat untuk menguruskan usaha mereka secara mikro. Pasukan yang kuat tidak memerlukan pengurusan mikro. Tetapi anda mahu menetapkannya untuk berjaya, jadi adalah kepentingan semua orang jika anda:

 • Tulis pernyataan misi pendek untuk pasukan. Ini mungkin sesuai dengan pernyataan misi syarikat anda, tetapi juga harus khusus untuk arahan pasukan. Semua pekerja harus memahami dan menyokong pernyataan itu, yang harus segera memupuk rasa tujuan.
 • Menetapkan matlamat pasukan (apa yang ditugaskan oleh pasukan) dan objektif (bagaimana pasukan akan mencapai matlamat). Penting bagi ahli pasukan untuk memahami bagaimana kerja mereka akan memajukan matlamat syarikat dan bagaimana mereka melengkapkan gambaran yang lebih besar.
 • Kenal pasti peranan dan pastikan semua orang dalam pasukan mengetahui apa yang diharapkan daripada mereka. Inilah masanya untuk menetapkan standard dan tarikh akhir dan menyedarkan ahli pasukan mengenai harapan anda.
 • Tetapkan peraturan asas, pastikan anda meminta sumbangan ahli pasukan supaya semua orang "membeli." Mereka harus menyetujui masalah yang lebih besar, seperti ketepatan masa dan berkongsi maklumat dengan bebas, tanpa diminta.

Tingkatkan Penglibatan Anda

Dengan adanya asas, anda boleh mula memainkan peranan yang lebih aktif dalam membina hubungan positif antara ahli pasukan anda dengan:

 • Menggalakkan komunikasi terbuka dan pertukaran idea secara percuma melalui percambahan fikiran, perbahasan dan kritikan yang membina. Di sinilah anda benar-benar dapat memperagakan tingkah laku yang baik, terutama dengan mengemukakan soalan, tetap terbuka untuk alternatif dan jelas dalam komunikas anda sendiri. Komunikasi berkesan adalah elemen terpenting yang dikongsi oleh pasukan yang berjaya.
 • Merangka kaedah untuk mencapai kata sepakat. Tidak kira apa ukurannya, tidak ada pasukan yang akan menyetujui setiap isu sepanjang masa. Anggota pasukan harus menyedari bahawa mereka akan "memenangkan" beberapa perdebatan dan bukan yang lain - dan harus terus maju setelah kumpulan yang lebih besar memalsukan perjanjian. * Memastikan setiap ahli pasukan mempunyai apa yang mereka perlukan sebelum anda "melepaskannya." Alat dan sumber daya yang betul boleh bermaksud perbezaan antara kejayaan dan tujuan yang tidak direalisasikan. Sekiranya mereka benar-benar mempunyai hak dalam misi mereka, pekerja anda harus menyatakan apa yang mereka perlukan dari anda.

Pekerja anda mungkin tidak menyedarinya, tetapi anda akan tahu: Anda baru sahaja menanam benih kepercayaan, yang akan menekankan usaha mereka dan mengukuhkan ikatan mereka.

Putar Kunci Pemerhatian

Tidak ada peraturan yang sukar dan cepat untuk bagaimana atau seberapa kerap anda harus memeriksa kemajuan pasukan anda. Setiap orang mempunyai gaya pengurusan yang berbeza, tetapi pasukan anda harus mendapat manfaat jika anda:

 • Jauhi mereka, terutamanya pada awalnya. Dari sudut pandang pekerja, tidak ada yang lebih buruk daripada diberi wewenang - dan kemudian meminta bos melayang ke atas, meneka atau mengulas setiap langkah. Pasukan positif berkembang berdasarkan autonomi; mereka kadang-kadang hanya memerlukan sedikit masa untuk mengembangkan kepercayaan pada naluri mereka sendiri.
 • Sokong kekuatan ahli pasukan yang berbeza-beza. Tidak ada yang serupa dengan persekitaran pasukan untuk menunjukkan perbezaan orang, dan pasukan yang efektif belajar bagaimana bermain dengan kekuatan masing-masing sambil menekankan kelemahan. Dengan cara ini juga, ahli pasukan akan mengambil petunjuk daripada anda.
 • Selalu perhatikan maklumat atau perubahan yang akan mempengaruhi pekerjaan mereka. Selalu terbaik jika Firman Rasmi berasal dari bos, bukan selentingan pekerja.
 • Sentiasa menindaklanjuti permintaan. Dan jika anda tidak mempunyai jawapan dengan tarikh akhir yang telah disepakati, sampaikan juga. Mereka mungkin tidak mengartikulasikannya dengan cara ini, tetapi pekerja ingin dipandang serius. Minat dan tindak lanjut anda akan mengesahkan keperluan ini.

Naikkan Pemerhatian Utama

Sebagai bos, pekerja anda mengharapkan kepimpinan anda - baik yang tenang, tidak langsung dan lebih baik. Mereka memerlukan yang terakhir ketika mereka terus bekerjasama bagi pihak anda.

 • Tunjukkan penghargaan atas usaha pasukan. Beri penghargaan dan ucapkan selamat kepada mereka dengan pujian umum, nota tertulis, tulisan tangan atau rehat pizza pada waktu makan tengah hari. Walau bagaimanapun anda memilih untuk memimpin keceriaan, setiap pemandu sorak tahu bahawa semangat itu menular. Mengadakan perjumpaan pasukan secara berkala. Mesyuarat mingguan akan menunjukkan bahawa anda mempunyai hak - dan menonton. Dan jika semantik penting, seperti yang sering mereka lakukan, jangan panggil mereka sebagai "pertemuan". Cabar pasukan untuk tampil dengan kata yang memikat semangat mereka. (Satu pasukan kerja menamakan sesi mingguan mereka "The Bench", memainkan kata-kata "benchmark" dan bagaimana mereka "menekan bangku" sebagai beban yang nampaknya berat.Sentiasa jaga topi jurulatih anda. Seperti yang anda ketahui sekarang, pekerja dapat menghampiri anda pada masa "paling lucu", dan ketika anda paling tidak bersedia untuk menyampaikan ceramah atau memberikan nasihat bijak. Cukup tersedia untuk mereka adalah cara terbaik untuk menyampaikan kepedulian anda - dan cara yang baik untuk memodelkan tingkah laku yang anda mahu mereka teladan sebagai ahli pasukan.