Berapakah Kos Purata Doktor Gigi?

Seorang doktor gigi yang menjalankan amalan pergigian persendirian menanggung pelbagai perbelanjaan untuk mengendalikan pejabat dengan berkesan. Doktor gigi yang cerdas dari segi kewangan perlu mengesan perbelanjaan untuk memastikan perniagaan mengekalkan keuntungan dari bulan ke bulan dan untuk mempersiapkan pemfailan cukai pendapatan. Upah pekerja, bekalan pergigian, pajakan harta tanah, yuran makmal dan yuran insurans merangkumi sebahagian besar perbelanjaan berulang dalam kebanyakan amalan.

Upah

Upah yang dibayar kepada pekerja merupakan perbelanjaan terbesar dalam amalan pergigian. Sebilangan besar amalan perlu menggunakan pakar kebersihan gigi, pembantu pergigian dan setiausaha, tetapi amalan yang lebih besar mungkin memerlukan banyak pembantu pergigian untuk memudahkan proses pesakit yang cepat. Oleh kerana kepelbagaian ukuran kakitangan yang ada di industri, jumlah dolar sebenar yang dibayarkan kepada pekerja adalah berbeza. Walau bagaimanapun, pembayaran gaji biasanya sama dengan kira-kira 25 peratus daripada jumlah pendapatan yang dibawa ke dalam amalan ini. Kemudahan dengan pendapatan yang lebih besar mungkin membayar peratusan yang sedikit lebih kecil, sementara amalan dengan pendapatan yang lebih rendah setiap tahun biasanya menghabiskan peratusan yang lebih tinggi untuk kakitangan.

Bekalan Pergigian

Bekalan gigi adalah kos dolar yang berbeza berdasarkan pendapatan yang dibawa ke dalam perniagaan. Amalan pergigian yang melihat lebih ramai pesakit dan menawarkan pelbagai jenis perkhidmatan membelanjakan lebih banyak bahan untuk menyelesaikan kerja tambahan ini. Rata-rata, perbelanjaan bekalan gigi mengambil kira-kira 5 peratus daripada pendapatan amalan ini menurut Dental Economics.

Bayaran Makmal, Kos Insurans dan Lain-lain Perbelanjaan

Bayaran makmal adalah kos lain yang meningkat dengan peningkatan pesakit dan perkhidmatan yang ditawarkan. Scottsdale Dental Business Management menyatakan bahawa 10 peratus daripada pendapatan kasar adalah kos kos makmal purata untuk kebanyakan amalan. Sebaliknya, kos insurans penyelewengan untuk doktor gigi adalah statik tidak kira jumlah pelanggan yang dilihat tetapi boleh meningkat setiap tahun. Beberapa syarikat menawarkan insurans dengan harga serendah $ 50 untuk doktor gigi tahun pertama tetapi premiumnya akan meningkat setiap tahun selepas itu. Doktor gigi yang memberikan lebih banyak daripada perkhidmatan umum juga membayar lebih banyak kerana peningkatan risiko. Bayaran persatuan pergigian, kos pendidikan berterusan dan pembaharuan lesen juga merupakan perbelanjaan biasa tetapi perbelanjaan tahunan untuk perbelanjaan ini agak konsisten.

Harta tanah

Amalan pergigian memerlukan pembelian atau penyewaan harta tanah untuk mula berjumpa pesakit. Kos harta tanah sangat berubah-ubah bergantung pada lokasi yang dipilih. Beberapa kawasan di negara ini mempunyai nilai harta tanah yang tinggi secara umum, sementara lokasi praktik tertentu di dalam bandar atau bandar dapat mendorong harga lebih tinggi. Doktor gigi individu mesti memutuskan sama ada kos membeli dan menyelenggara bangunan adalah pelaburan dana yang lebih baik atau jika menyewa kemudahan adalah pilihan tepat. Walaupun bangunan yang disewa membantu doktor gigi mengelakkan banyak perbelanjaan sampingan yang berkaitan dengan pemeliharaan bangunan, namun masih terdapat kekurangan. Selalunya, setiap kali pajakan diperbaharui, kos akan meningkat kecuali rundingan dilakukan.