Bagaimana Mendapatkan Pinjaman untuk Memulakan Perniagaan?

Pinjaman perniagaan untuk perniagaan permulaan baru sangat berisiko kerana bank tidak mempunyai bukti kemampuan anda untuk berjaya menjalankan syarikat dan memperoleh keuntungan. Atas sebab ini, proses mendapatkan pinjaman untuk memulakan perniagaan bermula dengan baik sebelum anda memasuki bank. Anda mesti melakukan persiapan sebelum mengemukakan permohonan kepada pemberi pinjaman.

1

Siapkan rancangan perniagaan sepenuhnya jika anda merancang untuk memohon pembiayaan untuk perniagaan baru anda. Sebilangan besar pemberi pinjaman ingin melihat rancangan anda bersamaan dengan unjuran kewangan semasa membuat keputusan mengenai sama ada akan membiayai syarikat baru. Kekuatan dan ketelitian rancangan perniagaan anda adalah salah satu faktor terpenting dalam permohonan pinjaman perniagaan. Pastikan anda menyertakan penyelidikan mengenai perniagaan atau kajian kes yang serupa.

2

Dapatkan urusan kewangan anda dengan teratur sebelum anda berusaha untuk memohon pinjaman perniagaan. Periksa laporan kredit peribadi anda untuk mendapatkan maklumat negatif, kerana pemberi pinjaman memeriksa sejarah peribadi anda ketika menilai permohonan perniagaan anda.

3

Jimat wang - sekurang-kurangnya 10 peratus daripada apa yang anda merancang untuk meminjam - untuk menunjukkan kepada pemberi pinjaman bahawa anda merancang untuk menyumbangkan sebahagian wang anda sendiri untuk perniagaan. Kenal pasti cagaran lain yang boleh anda senaraikan semasa memohon pinjaman perniagaan dan kumpulkan penyata kewangan peribadi untuk dibekalkan jika diminta.

4

Buat resume untuk anda dan semua prinsip utama perniagaan baru anda. Dapatkan rujukan dari ahli masyarakat dan rakan sekerja yang dihormati. Pemberi pinjaman akan memeriksa latar belakang, pengalaman dan watak anda semasa menilai pinjaman.

5

Daftarkan syarikat anda dengan negeri sebelum cuba mendapatkan pembiayaan perniagaan. Sebilangan besar pemberi pinjaman ingin melihat bahawa anda adalah perniagaan mapan dengan pendaftaran perniagaan, lesen (jika diperlukan) dan nama perniagaan rekaan (nama "berniaga sebagai") dengan negara. Lihat Sumber untuk mencari laman web pendaftaran perniagaan negeri anda.

6

Lawati bank pilihan anda, tetapi pastikan bank melakukan pinjaman komersial, untuk memohon pinjaman dengan rancangan perniagaan, resume, penyata kewangan dan data lain yang ada. Isi permohonan kredit dengan maklumat mengenai perniagaan anda termasuk nama syarikat, nombor kad pengenalan cukai dan nombor Jaminan Sosial peribadi anda. Berikan maklumat terperinci mengenai aktiviti perniagaan yang anda inginkan dan untuk apa anda merancang untuk menggunakan dana tersebut. Berikan dokumentasi tambahan yang diperlukan dengan segera.

7

Tunggu keputusan dari pemberi pinjaman, yang boleh datang dalam beberapa hari atau minggu bergantung pada bank.