Purata Untung Bersih untuk Kedai Haiwan Peliharaan

Memiliki kedai haiwan peliharaan boleh menjadi perniagaan yang menguntungkan tanpa mengira prestasi ekonomi yang lebih besar. Kedai haiwan peliharaan menunjukkan pertumbuhan pendapatan walaupun semasa kemelesetan ekonomi, kerana pemilik telah mengurangkan perbelanjaan mereka sendiri sebelum mengurangkan taraf hidup haiwan peliharaan mereka. Walau bagaimanapun, persaingan dari peruncit yang lebih besar bermaksud bahawa pemilik perniagaan kecil masih harus memperhatikan biayanya dengan teliti untuk bergabung dengan barisan yang menguntungkan.

Si Kecil Boleh Bertahan

Industri haiwan peliharaan memperoleh anggaran keuntungan $ 594.7 juta setiap tahun, hasil $ 16.5 bilion, sejak penerbitan. Rata-rata kedai haiwan peliharaan lebih kecil daripada yang diharapkan - 59.1 peratus dari mereka di industri haiwan peliharaan dianggap bukan majikan, yang bermaksud mereka tidak mempunyai seorang pekerja bergaji tunggal, dan 83 peratus mempunyai empat pekerja atau kurang. Walaupun begitu, pesaing seperti PetSmart dan Wal-Mart memberikan tekanan harga pada kedai yang lebih kecil.

Unjuran Keuntungan

IBIS World menganggarkan bahawa margin keuntungan rata-rata dalam industri haiwan peliharaan akan mencapai 3.6 peratus pada tahun 2014, meningkat 0.5 peratus berbanding tahun 2008. Ia menjangkakan pertumbuhan itu akan berlanjutan, dengan pertumbuhan pendapatan rata-rata pertumbuhan 2.7 persen setiap tahun selama lima tahun akan datang. Untuk kedai haiwan peliharaan yang lebih kecil, banyak keuntungan mungkin berasal dari menjual produk premium. Makanan haiwan peliharaan mewah, misalnya, dapat dijual pada margin yang lebih tinggi dan sering kali dilarang oleh pengeluar untuk dijual di peruncit kotak besar.

Persaingan yang kaku

Kedai-kedai kecil cenderung mendapat keuntungan lebih sedikit daripada peruncit yang lebih besar. Kekurangan daya beli mereka berbanding dengan peruncit kotak besar meningkatkan kos barang mereka terjual, kelemahan yang besar mengingat bahawa inventori pembelian menganggarkan 58.4 persen pendapatan. Tanpa skala ekonomi yang tersedia untuk peruncit yang lebih besar, pemilik perniagaan kecil mesti meningkatkan jumlah barang yang ada atau mencari cara lain untuk bersaing selain dari harga.

Dibawah tekanan

Tekanan dari peruncit dan pasar raya kotak besar telah mempengaruhi operator yang lebih kecil. Jumlah pengendali dalam industri turun 0.7 peratus setiap tahun dalam lima tahun sebelum 2014, menurut IBS World. Faktor kejayaan utama kedai haiwan peliharaan termasuk menjual produk premium dan melayani pasaran khusus di kawasannya. Mempunyai kakitangan yang mahir dan berpengalaman yang menyediakan perkhidmatan pelanggan terkemuka juga dapat membantu kejayaan kedai.