Cara Memohon Lesen Urut-Urut

Undang-undang di beberapa kawasan secara ketat mengatur ruang urut dan praktik terapi urut, menjadikannya penting untuk memahami peraturan dan peraturan untuk membuka ruang urut di kawasan anda. Selain melakukan penyelidikan hukum, bersiaplah untuk apa yang mungkin merupakan proses aplikasi yang panjang dan kompleks, terutama jika Anda harus memperoleh lesen atau izin dari berbagai agensi atau jabatan pemerintah.

 1. Periksa Undang-Undang

 2. Tinjau undang-undang yang mengatur amalan terapi urut di kawasan anda. Di banyak tempat, anda mungkin berurusan dengan dua set undang-undang atau peraturan: satu untuk pelesenan ahli terapi urut individu, yang lain menangani pelesenan perniagaan urut. Sekiranya anda mendapati undang-undang ini membingungkan, hubungi peguam di kawasan anda yang dapat membantu anda memahaminya.

 3. Lembaga dan Agensi Pelesenan

 4. Hubungi agensi atau agensi pelesenan di kawasan anda dan minta permohonan. Anda mungkin perlu mendapatkan beberapa lesen atau izin untuk beroperasi secara sah: Undang-undang di kawasan anda mungkin menghendaki anda memegang lesen perniagaan negeri serta lesen tempat urut khas. Anda mungkin juga perlu melalui pemeriksaan jabatan kesihatan atau kod bangunan.

 5. Berharap untuk membayar yuran permohonan. Bayaran ini berbeza mengikut negeri dan jika anda memerlukan banyak izin atau lesen, anda perlu membayar yuran yang berasingan untuk setiap permohonan. Periksa polisi untuk setiap agensi atau jabatan: Bayaran mungkin tidak dapat dikembalikan, walaupun jabatan itu menolak permohonan anda.

 6. Kedai Persediaan

 7. Nilai pejabat atau tempat anda ingin membuka perniagaan urut anda. Beberapa bandar mempunyai undang-undang yang ketat tentang menyediakan kawasan ganti, tandas dan kemudahan lain kepada pelanggan.

 8. Kertas Kerja

 9. Lengkapkan permohonan atau permohonan yang diperlukan. Di beberapa tempat, anda mungkin perlu mengunjungi balai polis tempatan anda untuk menjalani cap jari dan pemeriksaan latar belakang jenayah sebagai sebahagian daripada proses permohonan.

 10. Perlesenan Individu

 11. Pastikan sesiapa sahaja yang melakukan urutan melalui perniagaan anda mempunyai lesen yang diperlukan untuk melakukannya. Simpan salinan semua lesen di pejabat anda. Anda juga mungkin ingin menghubungi lembaga pelesenan secara langsung untuk mengesahkan bahawa lesen itu sah dan pekerja atau kontraktor tidak mempunyai sejarah tindakan tatatertib terhadapnya. Hanya gunakan ahli terapi urut berdaftar untuk menjalankan operasi yang sah.

 12. Proses Pematuhan

 13. Bersedia untuk pemeriksaan yang diperlukan sebagai sebahagian daripada prosedur pelesenan. Tanyakan kepada pemilik perniagaan urut lain untuk mendapatkan petua untuk bekerja dengan pemeriksa dan memastikan perniagaan anda lulus pemeriksaan. Di beberapa tempat, seperti Massachusetts, anda mungkin dapat membuka perniagaan urut anda sebelum selesai pemeriksaan yang diperlukan.

 14. Perkara yang Anda Perlu

  • Permohonan lesen

  • Salinan lesen vokasional

  Petua

  Persatuan industri terapi urut sering menyokong bab negeri dan juga tempatan. Dengan menyertai kumpulan ini, anda dapat membantu mempengaruhi perundangan dan mengetahui tentang perubahan sebelum ia berlaku.

  Amaran

  Peraturan negeri dan peraturan kota yang mengatur perniagaan urut dapat berubah dengan cepat. Pantau undang-undang dan peraturan ini dan tetap berhubungan dengan agensi atau agensi yang mengeluarkan lesen yang anda perlukan untuk memastikan perniagaan anda berjalan.