Cara Memulihkan Fail RAR

Walaupun format fail termampat ZIP disokong oleh Windows 7, fail RAR menawarkan beberapa kelebihan, termasuk pemampatan yang lebih ketat dan arkib pelbagai bahagian. Kelebihan ini menjadikan memuat naik atau memuat turun arkib perniagaan besar lebih mudah, kerana satu bahagian yang rosak memerlukan memuat turun semula hanya satu bahagian, dan bukannya keseluruhan arkib. Namun, jika memuat turun semula fail tidak membantu, program WinRAR yang asli, yang digunakan untuk membuat fail RAR, berpotensi memperbaiki arkib. Sekiranya pembaikan tidak mungkin dilakukan, WinRAR juga membolehkan anda mengekstrak sebahagian daripada arkib untuk mendapatkan semula beberapa fail.

Membaiki Arkib RAR

1

Klik Mula dan kemudian "Komputer" untuk membuka Windows Explorer.

2

Klik dan seret semua bahagian RAR ke dalam folder yang sama. Fail RAR mesti berada dalam folder yang sama. Sekiranya anda cuba mengekstrak fail RAR yang merangkumi beberapa folder, kesalahan mungkin tidak disebabkan oleh fail yang rosak sama sekali.

3

Klik dua kali bahagian RAR pertama, biasanya bernama "File.rar" atau "File.part01.rar," untuk membuka WinRAR. Sebagai alternatif, klik kanan fail, pilih "Buka Dengan" dan klik "WinRAR Archiver."

4

Klik "Tools" dan kemudian "Repair Archive." Sebagai alternatif, tekan "Alt-R."

5

Klik "Browse" untuk memilih lokasi simpan atau gunakan pilihan folder yang sama.

6

Klik "OK" untuk membuat fail RAR yang dipulihkan, dinamai fail RAR yang asal dengan awalan "Dibangunkan semula."

Pengekstrakan Separa

1

Buka fail RAR di WinRAR dan klik "Extract To."

2

Tandakan "Keep Broken Files" dari tab General.

3

Ketik jalan baru dan nama folder di medan Destinasi Laluan atau gunakan lokasi lalai yang membuat folder baru berdasarkan nama fail RAR.

4

Klik "OK" untuk mengekstrak fail. Sekiranya arkib rosak, hanya sebahagian kandungannya yang boleh diambil.