Contoh Pelan Keselamatan Lori

Lori boleh menjadi profesion yang menarik namun berbahaya. Kunci anda untuk kejayaan jangka panjang dalam industri trak adalah mempunyai rancangan keselamatan trak yang terkini dan berkesan. Pelan ini harus sentiasa dikemas kini dan diperlukan untuk semua pengangkut trak anda. Cara mengurangkan kemungkinan kemalangan dan prosedur keselamatan trak asas adalah tempat yang baik untuk bermula. Orientasi keselamatan diperlukan untuk semua pemandu baru dan kursus kemas kini setiap tahun juga diperlukan untuk pemandu lori berpengalaman anda. Latih semua orang dan teruskan latihan.

Orientasi Keselamatan

Pelan keselamatan trak harus mengandungi orientasi keselamatan yang kuat untuk semua pemandu. Bahagian ini merangkumi teknik keselamatan jalan raya dan pemanduan pertahanan. Cara mencegah kemalangan serta penyelenggaraan pencegahan kenderaan anda juga harus dilindungi. Mengelakkan gangguan dan menjaga rehat yang betul juga penting untuk bahagian orientasi keselamatan rancangan keselamatan trak anda. Semua pemandu baru mesti diminta untuk menyelesaikan program ini sebelum memandu, dan pemandu lori veteran harus menerima kemas kini setiap tahun, dengan kehadiran wajib.

Cuaca Berbahaya

Cuaca buruk memberi kesan kepada kita semua, dan ini menimbulkan banyak masalah bagi pengangkut lori. Dari ais dan salji hingga angin dan hujan, pemandu menghadapi cuaca sukar pada hampir setiap perjalanan. Teknik mengendalikan gelongsor dan menjaga jarak yang selamat dalam cuaca buruk adalah modul penting untuk program latihan keselamatan anda. Mengendalikan angin kencang, hujan dan banjir di jalan raya juga penting dan harus diajarkan kepada setiap pengangkut truk. Sesi harus diisi dengan latihan dan masa yang cukup untuk perbincangan.

Penyelenggaraan pencegahan

Memeriksa kenderaan anda sebelum memandu juga merupakan bahagian penting dalam rancangan keselamatan trak anda. Mempelajari cara memeriksa tayar untuk dipakai dengan betul sering diabaikan, namun ini adalah salah satu topik yang paling penting untuk dibincangkan dalam rancangan keselamatan anda. Tahap dan cermin cecair mesti selalu diperiksa sebelum memukul jalan raya. Pemeriksaan kerap terhadap brek dan sistem lain yang boleh dipakai dengan mudah dapat membantu mencegah masalah sebelum ia berlaku. Program penyelenggaraan pencegahan yang mantap sangat penting untuk rancangan keselamatan yang berjaya.

Dadah dan Alkohol

Modul mengenai bahaya dadah dan alkohol juga mesti disertakan dalam rancangan keselamatan anda. Banyak bukti menunjukkan bahawa walaupun sebilangan kecil alkohol dan ubat-ubatan dapat merosakkan kemampuan memandu, dan kesan kedua-duanya perlu disertakan dalam rancangan keselamatan anda. Bahaya penggunaan alkohol dan ubat-ubatan adalah besar dan semua pengangkut kenderaan mesti memahami akibat penggunaannya. Rancangan latihan keselamatan anda tidak perlu menakut-nakutkan sesiapa, tetapi mesti merangkumi hasil penggunaan dadah dan alkohol semasa memandu.