Matlamat Perancangan Peralihan yang Berjaya untuk Pekerjaan Pengurusan

Setiap kali kedudukan pengurusan diberikan kepada orang baru atau syarikat membuat kedudukan pengurusan baru, perubahan berlaku dalam organisasi. Walaupun kedudukan pengurusan mempunyai syarat, kelayakan dan harapan yang sama, setiap orang mempunyai gaya pengurusan yang berbeza yang menimbulkan perubahan pada pekerja. Sebelum meletakkan pengurus baru dalam pekerjaan itu, penting untuk membuat rancangan peralihan bertulis untuk meminimumkan kekacauan semasa peralihan.

Sistem

Matlamat utama pertama dalam rancangan peralihan adalah memperkenalkan pengurus baru kepada setiap sistem yang mungkin dia perlukan seperti ketepatan masa, sistem fiskal dan sistem pengurusan projek. Di samping itu, kemas kini sistem supaya pengurus baru dapat log masuk dan mengaksesnya. Rancangan harus memastikan bahawa pengurus baru dapat menggunakan sistem secara efektif dan bebas seperti yang diperlukan dalam kedudukan barunya.

Mesyuarat

Pengurus menjalankan mesyuarat dengan kakitangan dalaman dan mesyuarat luaran dengan pelanggan dan vendor. Matlamat penting dalam rancangan peralihan adalah untuk menyiapkan pengurus baru untuk pertemuan ini. Pengurus baru harus memahami seberapa kerap perjumpaan personel diperlukan dan tujuan dan matlamat pertemuan ini. Di samping itu, dia harus tahu pertemuan dan hubungan luaran mana yang perlu dia teruskan.

Personel dan Projek

Membiasakan pengurus baru dengan kakitangan dan projek semasa adalah tujuan penting lain dari proses peralihan peralihan. Sekiranya syarikat mempromosikan pengurus dari dalam organisasi, dia mungkin sudah mempunyai pengetahuan ini; namun, masih penting untuk dikaji semasa proses peralihan. Pengurus baru perlu mengetahui pekerjanya dan tanggungjawab mereka. Di samping itu, dia mungkin akan bertanggungjawab untuk melakukan penilaian prestasi, jadi mendapatkan penilaian ringkas dari pengurus lama sangat membantu. Dia mesti mengetahui prosedur pengambilan, mendisiplin dan memecat pekerja. Akhirnya, pengurus baru juga perlu mengetahui mengenai projek-projek semasa dan yang akan datang, tarikh akhir dalam projek-projek tersebut dan sebarang masalah yang harus dicari olehnya.

Pertimbangan Lain

Seboleh-bolehnya, syarikat akan mendapat keuntungan daripada mempunyai pekerja yang bersedia untuk melangkah ke posisi pengurus. Ini akan menghilangkan banyak kekacauan pengurus yang berubah. Terlepas dari apakah ini mungkin, rencana peralihan harus memiliki garis waktu progresif yang spesifik sehingga pengurus baru dilatih dan bersedia untuk mengambil alih posisi baru secara secepat mungkin.