Bagaimana Syarikat Harus Menentukan Tahap Kitaran Hidup Produk?

Semua produk melalui peringkat pengenalan, pertumbuhan, kematangan dan penurunan yang berbeza dari kitaran hidup. Kitaran hayat produk boleh berlangsung selama beberapa hari atau berterusan selama bertahun-tahun. Syarikat perlu menentukan tahap kitaran hidup untuk menetapkan tujuan prestasi, seperti sasaran penjualan dan pertumbuhan keuntungan, dan membuat keputusan peruntukan sumber daya, seperti perancangan sumber daya manusia dan strategi.

Pengenalan

Tahap pengenalan atau pengembangan adalah titik permulaan untuk kitaran hidup produk. Ciri-ciri tersebut merangkumi penjualan terhad dan kemungkinan kerugian. Elemen pembangunan merangkumi sumbang saran, analisis keperluan, reka bentuk awal dan terperinci, pembuatan prototaip dan pembuatan. Bergantung pada produk, tahap ini dapat berlangsung selama berminggu-minggu, yang dapat menjadi garis waktu untuk aplikasi perangkat lunak sederhana, atau bertahun-tahun, yang sering menjadi garis waktu untuk mendapatkan obat yang disetujui untuk pemasaran. Syarikat perlu melabur dalam kempen pemasaran untuk meningkatkan kesedaran dan saluran pengedaran untuk memasukkan produk ke kedai.

Pertumbuhan

Syarikat dapat menentukan tahap pertumbuhan dengan menganalisis trend penjualan dan keuntungan. Kecenderungan ini harus cenderung naik pada tahap ini kerana gabungan kualiti produk dan pemasaran yang disasarkan secara beransur-ansur membangun jumlah penjualan. Oleh kerana syarikat mengambil bahagian pasaran daripada pesaingnya, syarikat dapat meningkatkan harga dan menjana pertumbuhan keuntungan. Jumlah yang lebih tinggi biasanya bermaksud kos unit yang lebih rendah, yang bermaksud keuntungan yang lebih tinggi. Sebagai contoh, syarikat peralatan rangkaian pada tahun-tahun awal Internet berkembang dengan pesat apabila syarikat melabur dalam interkonektiviti. Syarikat harus menguruskan pertumbuhan dengan berhati-hati, yang melibatkan menjaga kos terkendali dan membangun keupayaan hanya apabila diperlukan untuk memenuhi permintaan.

Kematangan

Trend keuntungan tetap biasanya menunjukkan produk yang matang. Penjualan dan keuntungan mungkin menurun pada tahap ini kerana produk yang bersaing dan ketepatan pasaran. Syarikat mungkin berusaha meningkatkan pangsa pasar dengan menurunkan harga dan meningkatkan pengiklanan, tetapi strategi ini mungkin menyebabkan margin keuntungan lebih rendah jika jumlah penjualan tidak meningkat. Produk yang matang mungkin terus menghasilkan aliran tunai yang signifikan kerana pelanggan berulang, proses pembuatan yang difahami dengan baik dan saluran pengedaran yang cekap. Produk boleh berada dalam tahap matang untuk waktu yang lama, seperti jenama makanan olahan dan produk rumah tangga tertentu.

Tolak

Produk merosot sekiranya penjualan dan keuntungan menurun. Sebab-sebab produk memasuki tahap ini termasuk mengubah pilihan pelanggan, teknologi yang berkembang, masalah kawalan kualiti, persaingan yang agresif dan perubahan peraturan. Pengurusan boleh melabur dalam pemasaran tambahan, menangani masalah kualiti dan menarik diri dari segmen pasaran yang tidak menguntungkan untuk mengekalkan keuntungan. Namun, jika penurunan itu disebabkan oleh perubahan mendasar di pasar, seperti pengenalan teknologi baru atau peraturan pemerintah baru, maka satu-satunya pilihan yang dapat dilakukan adalah keluar secara beransur-ansur dari pasar, mencari pilihan strategik atau menjana semula produk dan mulakan kitaran hidup baru. Contoh strategi regenerasi adalah perpindahan surat khabar dari cetak ke Internet.