Bahagian Tetingkap Internet Explorer

Sekiranya perniagaan anda memerlukan pekerja untuk mendapatkan maklumat dari Internet, sangat penting mereka dapat menggunakan penyemak imbas mereka dengan cekap. Mengetahui dan memahami bagaimana pelbagai bahagian penyemak imbas berfungsi penting untuk menavigasi Internet. Oleh kerana Internet Explorer disertakan dengan sistem operasi Windows, ada baiknya membiasakan pekerja dengan menggunakan penyemak imbas tanpa perlu memasang perisian lain. Setelah mereka menguasai asas-asasnya, pekerja akan dapat menggunakan pengetahuan yang sama untuk bekerja dengan penyemak imbas lain yang mereka temui kerana banyak elemen asasnya tetap sama. Internet Explorer mempunyai antara muka yang sangat rapi yang memberi penekanan pada halaman Web yang anda lihat.

Tetingkap Paparan

Tetingkap paparan adalah kawasan di mana halaman Web dilihat dan mengambil sebahagian besar tetingkap penyemak imbas. Klik pada pautan atau butang hiper pada tetingkap paparan untuk menavigasi ke laman web yang berbeza. Klik kanan pada item seperti gambar atau pautan di tetingkap paparan untuk melaksanakan perintah kontekstual seperti menyimpan gambar atau menyalin pautan. Klik kanan pada halaman itu sendiri untuk pilihan seperti mencetak atau melihat kod sumber.

Butang Belakang / Hadapan

Butang belakang dan depan kelihatan seperti anak panah, masing-masing dikelilingi oleh bulatan. Mereka berada di sudut kiri atas tetingkap Internet Explorer. Mengklik butang Kembali (yang lebih besar dari dua) membolehkan anda menavigasi kembali ke halaman yang telah anda lihat sebelumnya. Mengklik butang Teruskan (yang lebih kecil dari dua) kembali ke laman web yang anda lihat sebelum anda menggunakan butang Kembali.

Bar alamat

Bar alamat adalah medan teks panjang dan mendatar tepat di sebelah kanan butang Belakang dan Maju. Ia berfungsi sebagai kotak carian dan bar alamat. Mengetik URL ke bar alamat dan menekan "Enter" membawa anda terus ke laman web, sambil mengetik istilah carian akan memaparkan senarai pautan yang dikumpulkan oleh mesin pencari Bing. Enjin carian yang digunakan boleh diubah menggunakan add-on jika anda lebih suka menggunakan sesuatu yang lain.

Butang Paparan Kesesuaian, Segarkan dan Hentikan

Butang Paparan Keserasian, yang kelihatan seperti selembar kertas yang terbelah dua, berada di sebelah bar alamat dan digunakan untuk laman web yang direka untuk penyemak imbas yang lebih lama. Mengklik butang ini membetulkan kesalahan seperti butang, gambar atau kotak teks yang tidak diformat dengan betul. Internet Explorer 9 mengawasi laman web mana anda mengaktifkan fitur ini sehingga anda tidak perlu mengkliknya lagi ketika anda mengunjungi laman web yang sama. Di sebelah butang Compatibility View juga terdapat tombol Refresh (anak panah setengah bulat), yang memungkinkan Anda memuat ulang halaman Web, dan tombol Stop (a X), yang membatalkan pemuatan halaman Web yang sedang berlangsung.

Tab

Di sebelah kanan bar alamat adalah bahagian tab yang membolehkan anda membuka banyak halaman Web pada masa yang sama. Mengklik pada tab membolehkan anda menavigasi ke laman Web tanpa menutup halaman lain yang telah anda buka. Butang Tab Baru di sebelah kanan tab membolehkan anda membuka halaman Web baru. Tab boleh disusun semula dengan mengklik dan menyeret tab ke kedudukan yang anda inginkan pada baris.

Butang Rumah, Kegemaran dan Alat

Di Internet Explorer 9, bar arahan telah dikeluarkan dan hanya terdapat tiga butang yang terletak di sudut kanan atas tetingkap. Butang Laman Utama, yang kelihatan seperti rumah, segera membawa anda ke halaman Web yang telah anda rancang sebagai halaman "Rumah" anda - halaman yang dibuka setiap kali anda memulakan penyemak imbas. Apabila diklik, butang Favorit berbentuk bintang memunculkan menu drop-down yang memaparkan senarai halaman Web yang telah anda tandakan sebagai kegemaran dan juga membolehkan anda menambahkan halaman baru ke senarai ini. Butang gear Tools memaparkan menu drop-down dengan semua perintah seperti menyimpan, mencetak dan pilihan yang sebelumnya tersedia di bar perintah.

Butang Sistem

Butang sistem terletak di sudut kanan atas tetingkap Internet Explorer. Butang Tutup berada di paling kanan dan membolehkan anda menutup penyemak imbas termasuk semua tab terbuka. Butang Maksimumkan / Pulihkan berada di tengah dan membolehkan anda memaksimumkan Tetingkap agar sesuai dengan keseluruhan skrin atau mengembalikannya ke dimensi yang telah anda pilih. Butang Minimalkan ada di sebelah kiri dan meminimumkan tetingkap penyemak imbas ke bar tugas tanpa menutupnya.