Kepentingan Pernyataan Misi untuk Bukan Untung

Pernyataan misi untuk organisasi bukan untung adalah alat penting yang melayani pelbagai tujuan. Pernyataan misi yang kuat dan mudah difahami akan menentukan tujuan organisasi, tetapi juga merupakan alat perhubungan awam untuk menarik sukarelawan, penderma dan anggota. Pernyataan misi anda yang kurang rumit dan mudah difahami, semakin besar kemungkinan anda akan menerima sokongan dan status bebas cukai yang diperlukan. Sebagai alat komunikasi, pernyataan misi dapat mendorong minat organisasi anda, menyumbang kepada pencapaian matlamat mulia bukan untung utama.

Tentukan Tujuan

Pernyataan misi akan menentukan tujuan dan sebab organisasi bukan untung. Ia juga akan menyatakan rancangan organisasi mengenai penyebabnya. Pernyataan misi mungkin pendek seperti satu ayat atau terdiri daripada beberapa ayat. Tanpa pernyataan misi yang dapat difahami, anggota dan penderma bukan untung mungkin tidak mempunyai visi tunggal yang jelas dan tidak bersetuju dengan matlamat dan rancangan. Sekiranya semua orang yang terlibat dengan organisasi dapat memahami dan menyetujui pernyataan misi, ini akan menghilangkan kekeliruan mengenai tujuan organisasi bukan untung dan menyatukan mereka yang berusaha mencapai tujuan.

Menarik Sokongan

Oleh kerana pernyataan misi menentukan tujuan, ini penting untuk menarik sukarelawan, penderma dan sumber bantuan lain untuk membantu organisasi bukan untung. Organisasi bukan untung sering wujud pada sumbangan dan sukarelawan. Tanpa kedua-duanya, organisasi mungkin tidak dapat beroperasi. Memiliki pernyataan misi yang kuat, yang dapat disokong oleh sukarelawan dan penderma, adalah mustahak untuk mendorong sokongan yang diperlukan. Penyataan misi itu bukan sahaja dapat menarik anggota, sukarelawan dan penderma, tetapi individu-individu ini dengan bangganya dapat menyebarkan berita menggunakan pernyataan misi bukan untung.

Pengelasan IRS

Organisasi bukan untung biasanya mendapatkan status bebas cukai di bawah Seksyen 501 (c) (3) Kod Hasil Dalam Negeri. Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri memerlukan proses permohonan rasmi bagi mereka yang mencari status ini. Menggunakan pernyataan misi anda sebagai sebahagian daripada proses permohonan akan menjelaskan maksud dan tujuan anda untuk IRS. Ia akan menyemak pernyataan misi anda sebagai sebahagian daripada aplikasi dan memastikan memenuhi syarat untuk klasifikasi bebas cukai. Pernyataan misi anda mungkin merupakan bahagian penting untuk membantu anda memperoleh status 501 (c) (3).

Menulis Pernyataan Misi

Semasa membuat pernyataan misi, mulakan dengan kalimat "Misi organisasi adalah untuk ..." Mulakan draf pertama anda dengan mempertimbangkan apa yang ingin dicapai oleh organisasi anda dan bagaimana. Anda ingin beberapa individu, termasuk ahli, memberikan maklum balas mengenai draf anda untuk memastikannya jelas dan tidak terlalu luas atau sempit. Anda mungkin perlu bekerjasama dengan penulis profesional, yang mungkin menawarkan khidmatnya secara sukarela, untuk membuat pernyataan misi yang berkesan. Mencari templat pernyataan misi untuk organisasi bukan untung dalam talian juga dapat memberi anda permulaan ke arah yang betul.