Kepentingan Komunikasi Merentas Budaya Semasa Memulakan Hubungan Perniagaan Baru

Komunikasi silang budaya dalam perniagaan berlaku antara dua syarikat tanpa mengira lokasinya. Rakan niaga yang berpotensi di sebelah mempunyai cara yang berbeza untuk menyampaikan maklumat, berkomunikasi dan menjalankan perniagaan daripada syarikat anda, begitu juga rakan perniagaan baru di seberang lautan. Untuk menjalinkan hubungan perniagaan yang produktif, setiap organisasi perlu peka terhadap potensi masalah komunikasi silang budaya.

Titik persamaan

Apabila syarikat terlibat dalam komunikasi silang budaya, perkara pertama yang harus ditubuhkan adalah persamaan dengan rakan perniagaan yang baru. Ia bermula dengan kaedah berkomunikasi yang paling berkesan. Sebilangan syarikat lebih suka komunikasi bertulis sama ada melalui e-mel atau surat biasa, sementara yang lain lebih suka menggunakan persidangan telefon atau video. Menembusi persamaan dapat membantu kedua-dua belah pihak untuk menjalin dialog yang produktif yang akan meningkatkan hubungan perniagaan.

Konteks Maklumat

Budaya korporat yang berbeza memerlukan tahap maklumat yang berbeza untuk menjadi produktif. Sebagai contoh, syarikat kejuruteraan akan memerlukan lebih mendalam dalam aspek teknikal produk sementara organisasi penjualan akan lebih fokus pada ciri produk yang dapat menarik minat pelanggan. Membangunkan konteks maklumat yang tepat sangat penting ketika berkomunikasi dengan rakan perniagaan baru, dan ia bermula dengan memahami budaya kerja rakan kongsi perniagaan anda dan bagaimana maklumat diproses.

Amanah

Apabila rakan niaga baru meluangkan masa dan usaha untuk menjalin komunikasi silang budaya yang baik, ia membantu meningkatkan tahap kepercayaan dan rasa hormat antara kedua-dua rakan kongsi. Apabila anda mengabaikan perbezaan budaya antara dua organisasi anda, anda menunjukkan tahap keangkuhan yang dapat memberi tekanan pada hubungan perniagaan. Menghormati proses perniagaan syarikat lain sangat penting dalam menjalin hubungan kerja yang cekap.

Kualiti

Bekerja dalam garis panduan budaya korporat rakan perniagaan baru membantu meningkatkan komunikasi di semua peringkat kedua-dua organisasi. Kualiti maklumat bertambah baik ketika disampaikan dengan cara yang biasa dilakukan oleh setiap syarikat. Bukan sahaja kualiti maklumat yang disampaikan antara kedua syarikat itu bertambah baik, tetapi kualiti hubungan dengan pelanggan dan vendor lain yang terjejas oleh hubungan itu juga bertambah baik.