Cara Membuat Sempadan Powerpoint Dari Foto

Perkara mudah di PowerPoint untuk membuat sempadan untuk foto. Alat Gambar: tab Format mempunyai semua pilihan yang anda perlukan untuk menambahkan kesan dan sempadan pada gambar yang diimport. Anda boleh menggunakan Gaya Gambar yang diformat sebelumnya atau memilih sempadan secara manual dengan butang Sempadan Gambar. Sekiranya anda ingin melangkah lebih jauh dan membuat perbatasan keluar dari gambar, anda perlu menggunakan beberapa kekuatan penyuntingan foto yang ada di dalam PowerPoint.

1

Buka PowerPoint dan klik pada tab "Masukkan".

2

Klik "Gambar" dan semak foto yang anda mahu gunakan untuk sempadan anda. Klik dua kali fail untuk memasukkannya ke dalam persembahan PowerPoint anda.

3

Klik untuk memilih gambar anda dan kemudian klik pada tab "Alat Gambar: Format". Di sini anda akan menemui hampir semua yang anda perlukan untuk membuat sempadan anda.

4

Klik "Pangkas" dari sebelah kanan pita. Pegangan pada gambar akan berubah dari titik putih menjadi tanda kurung hitam. Klik dan seret pemegang untuk membuang bahagian gambar yang tidak mahu anda gunakan di sempadan anda.

5

Klik anak panah di sudut kanan bawah bahagian Ukuran di paling kanan pita. Ini membuka kotak dialog Saiz dan Kedudukan. Klik kotak pilihan di sebelah "Lock Aspect Ratio." Bahagikan 10 dengan bilangan gambar yang anda mahukan di bahagian atas dan bawah slaid. Ketik nombor yang dihasilkan di kotak Lebar dan tekan "Enter." Contohnya, jika anda mahukan enam gambar di seberang, taipkan "1.67" di dalam kotak.

6

Klik dan seret gambar ke sudut kiri atas slaid.

7

Klik gambar dan tahan "Ctrl-Shift." Seret ke kanan sehingga tepi gambar baru dan asli menyentuh. Lepaskan butang tetikus dan kemudian butang papan kekunci. Kekunci Ctrl akan membuat salinan gambar dan kekunci Shift akan terus bergerak dalam garis lurus.

8

Tahan "Shift" dan kemudian klik gambar asal. Lepaskan "Shift" dan tetikus. Sekarang kedua-dua gambar dipilih.

9

Ulangi klik-dan-seret dengan "Ctrl-Shift" ditahan untuk menyalin dan menampal dua gambar. Ulangi sehingga anda mempunyai gambar sepanjang bahagian atas.

10

Tahan "Shift" dan klik untuk memilih semua gambar di bahagian atas. Tahan "Ctrl-Shift" dan seret ke bawah untuk membuat barisan gambar baru di bahagian bawah slaid.

11

Ulangi proses menyalin dan menampal gambar dari kiri atas ke kiri. Salin sempadan kiri ke sebelah kanan, seperti yang anda lakukan dari atas ke bawah.

12

Tahan "Shift" dan klik untuk memilih semua gambar di sempadan. Klik kanan dan arahkan ke "Kumpulan". Klik "Kumpulan."

13

Klik kanan sempadan sekarang dikumpulkan dan pilih "Simpan sebagai Gambar." Taipkan nama untuk sempadan dan tekan "Enter." Gunakan format PNG lalai untuk mengekalkan bahagian telus di tengah sempadan.

14

Tekan "Padam" untuk membuang semua gambar individu. Klik tab "Masukkan" dan masukkan gambar sempadan sebagai satu objek. Ia akan lebih mudah digunakan di PowerPoint dan anda boleh menggunakannya dalam program apa pun, kerana ia adalah fail gambar.