Cara Membuka Restoran Makanan Laut

Restoran makanan laut bermula dari kedai kasual dan berpatutan hingga kelas atas yang memenuhi keperluan pelanggan selebriti. Memiliki restoran makanan laut boleh menjadi cara yang menyeronokkan untuk menjadi usahawan dan mencari nafkah, tetapi ia juga dilengkapi dengan beberapa cabaran. Mengembangkan restoran makanan laut menjadi usaha yang berjaya memerlukan banyak perancangan dan kerja keras, tetapi ada banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk memulakan restoran anda dengan baik.

1

Pilih jenis restoran makanan laut untuk dibuka. Perkara ini sangat penting sekiranya terdapat kawasan makanan laut yang bersaing di bandar. Sebagai contoh, anda dapat mengkhususkan diri dalam menjual sushi, membuka restoran makanan laut Cajun atau restoran yang menawarkan hidangan makanan laut yang dipengaruhi oleh pelbagai gaya masakan antarabangsa.

2

Buat belanjawan. Melakukannya adalah mustahak sehingga anda tahu berapa banyak wang yang anda perlukan untuk memastikan restoran anda beroperasi pada tahun-tahun awalnya. Teliti dan hitung berapa kos setiap bulan untuk kakitangan, peralatan, bahan, utiliti, pajakan bangunan, pemasaran dan izin anda - bermurah hati dengan anggaran anda untuk menampung perbelanjaan yang tidak dijangka. Gandakan angka yang anda dapat dengan 12 untuk melihat berapa banyak wang yang anda perlukan untuk menjalankan perniagaan anda setiap tahun. Adalah lebih baik jika anda mempunyai wang operasi selama tiga hingga lima tahun sebelum membuka restoran anda, kerana biasanya memerlukan masa sekurang-kurangnya untuk menghasilkan keuntungan.

3

Tulis rancangan perniagaan untuk restoran makanan laut anda. Dokumen ini tidak perlu menjadi dokumen rasmi, kecuali anda merancang untuk mendapatkan pinjaman, tetapi dokumen ini harus dijadikan cetak biru untuk perniagaan anda. maklumat harus merangkumi penjelasan mengapa anda memilih jenis restoran makanan laut khusus anda, dan bagaimana ia sesuai dengan demografi kawasan anda, lokasi mana yang anda rencanakan untuk digunakan untuk restoran anda, dan bagaimana menguntungkan, analisis mengenai kelebihan dan kelemahan tiga restoran makanan laut teratas, dan bagaimana anda dapat menandinginya, anggaran anda dan rancangan strategi pemasaran dan perhubungan awam.

4

Dapatkan dana untuk restoran anda sekiranya anda tidak mempunyai aliran tunai atau simpanan untuk menampung tahun-tahun awal anda. Pilihan termasuk pinjaman rakan sebaya, kad kredit, memohon pinjaman yang disokong oleh Pentadbiran Perniagaan Kecil atau mendapatkan pinjaman bank tradisional. Pinjaman tidak mudah didatangkan, terutamanya untuk pengusaha restoran pertama kali. Sebaliknya, anda dapat melihat sama ada keluarga, rakan atau rakan sekerja bersedia melabur di restoran anda.

5

Menghalalkan perniagaan anda. Anda memerlukan dokumentasi perniagaan, seperti lesen minuman keras, izin pengendali makanan, lesen perusahaan makanan, sijil nama yang diandaikan dan izin cukai penjualan, sebelum anda membuka restoran makanan laut anda. Hubungi jabatan kesihatan negeri anda, komisen minuman beralkohol dan pusat pengembangan perniagaan kecil terdekat anda untuk melihat apa yang diperlukan di kawasan anda.

6

Kontrak dengan perikanan komersial sedekat mungkin dengan kawasan anda untuk membeli makanan laut anda. Cari mereka dengan melihat melalui direktori perniagaan dalam talian dan cetak atau menggunakan istilah "perikanan komersil AS" untuk melayari mesin carian Internet pilihan anda. Anda mungkin tidak dapat mencari pembekal makanan laut di negeri ini, terutamanya jika anda berada di kawasan bukan pesisir. Sekiranya anda memilih untuk membeli makanan laut dari pembekal antarabangsa, pastikan anda memeriksa untuk memastikan bahawa apa yang mereka jual memenuhi standard kesihatan dan keselamatan AS.

7

Dapatkan tempat untuk restoran makanan laut anda. Sebaik-baiknya, restoran anda harus berada di lokasi yang menerima lalu lintas kenderaan dan kenderaan, yang biasanya bermaksud membuka di atau berhampiran pusat membeli-belah. Namun, restoran makanan laut juga cenderung menawan berhampiran tasik rekreasi, tepi pantai, perairan, taman hiburan dan hiburan.

8

Beli peralatan dan bekalan yang sesuai untuk menjalankan restoran anda, termasuk tempat duduk, pinggan mangkuk, peralatan memasak kelas profesional, linen dan bekas bawa pulang, dari syarikat pembekal restoran. Beli barang-barang ini secara borong dan bukannya membayar harga runcit untuk menjimatkan wang dalam jangka masa panjang.

9

Gunakan bahan tempatan yang segar dan bukannya membeli hidangan yang sudah dibuat sebelumnya. Sebilangan besar pelanggan dapat merasakan perbezaan antara kek kepiting beku dan yang segar, atau bisque makanan laut bungkus dan mangkuk buatan sendiri. Selain menawarkan makanan segar mungkin kepada pelanggan anda, membeli secara tempatan akan menjimatkan wang untuk kos pengangkutan.

10

Ambil kakitangan yang menunjukkan jenis restoran makanan laut yang ingin anda buka. Sebagai contoh, restoran makanan laut gaya selatan dengan layan diri tidak memerlukan pelayan, tetapi seorang nyonya rumah, orang yang menaiki meja dan tukang masak perlu. Jangan cuba menguruskan restoran makanan laut sendiri, kerana akan sangat sukar untuk memasak, melayani, membersihkan, mengendalikan perkhidmatan pelanggan dan menguruskan perniagaan anda sekaligus.

11

Pasarkan restoran makanan laut anda. Taja acara awam di sekitar bandar anda dan berikan contoh, hantar siaran akhbar ke kedai media tempatan atau mulakan laman web promosi. Anda juga boleh membuka akaun media sosial atau membeli iklan radio.