Struktur Selari Organisasi

Istilah struktur selari organisasi mempunyai dua makna yang berbeza dalam topik pengurusan perniagaan yang lebih luas. Makna yang paling umum berkaitan dengan sistem pembelajaran selari di seluruh entiti perniagaan, yang terpisah dan saling melengkapi dengan struktur birokrasi top-down tradisional. Istilah ini juga boleh merujuk kepada hierarki kepemimpinan selari yang dibuat melalui pemerolehan syarikat induk. Dalam makna terakhir, dua syarikat mungkin muncul dalam pemilikan tetapi mengekalkan cawangan operasi yang berbeza sebagai bahagian dalam syarikat induk.

Struktur Pembelajaran Organisasi Selari Dijelaskan

Beberapa syarikat berusaha untuk meningkatkan keberkesanan pekerja walaupun komunikasi rakan sebaya dan pengalaman yang dijumpai sepanjang hari bekerja. Tingkah laku ini berlaku secara semula jadi, di mana sahaja, di mana sahaja kakitangan berkumpul untuk berehat dan berkongsi perbualan. Memformalkan proses memastikan bahawa semua pekerja di jabatan yang serupa, tanpa mengira kedudukan mereka dalam hierarki tradisional, berpeluang menyumbangkan idea kepada organisasi yang lebih luas.

Kelebihan Struktur Pembelajaran Organisasi Selari

Salah satu kelebihan terbesar dalam menerapkan struktur pembelajaran selari adalah bahawa ia membawa pekerja yang kurang cekap tetapi berbakat ke barisan hadapan. Dalam struktur hirarki perniagaan birokrasi tradisional, beberapa pekerja mungkin tidak merasa termotivasi untuk meletakkan idea terbaik mereka di luar sana, kerana takut penyelia "mencuri" kredit atau kerana mereka merasakan syarikat itu tidak memberikan pampasan yang cukup baik untuk sumbangan kreatif sepenuh hati. Sebaliknya, struktur pembelajaran yang selari memberikan penghargaan sekiranya perlu, dan pekerja yang sering menyumbang kepada persekitaran pembelajaran kumpulan berada dalam kedudukan yang sempurna untuk mendapat ganjaran insentif prestasi, baik kenaikan gaji atau promosi.

Struktur Pembelajaran Selari dan Sesi Meja Bulat

Sesi meja bulat adalah alat perkongsian pengetahuan di tengah-tengah struktur pembelajaran selari, tetapi untuk memahami bentuk organisasi struktur pembelajaran selari, membantu melihat model kepemimpinan birokratik tradisional. Model kepemimpinan tradisional berbentuk piramid, dengan arahan yang dikeluarkan dari presiden atau CEO, dengan bentuk yang semakin meningkat secara beransur-ansur ketika pemerhati mencapai pengurusan pertengahan dan akhirnya pangkalan pekerja berpangkat yang luas. Sebaliknya, struktur pembelajaran selari menggunakan pendekatan meja bulat untuk mencapai pendekatan berdasarkan konsensus kumpulan untuk mengadopsi idea baru. Sudah tentu, sebagai sistem yang selari, pihak pengurusan atasan tetap mendapat keputusan terakhir tentang bagaimana idea-idea baru itu disatukan ke dalam pengeluaran dan dasar. Mungkin ada ketua masyarakat,tetapi fungsinya dalam struktur pembelajaran adalah kepemimpinan yang kurang keras dan lebih banyak penyimpanan rekod dan pentadbiran. Bagaimanapun, seseorang perlu mencatat butiran idea yang dikemukakan di meja bulat dan membuat draf laporan untuk eksekutif syarikat atau anggota yang tidak dapat menghadiri sesi tersebut.

Penggabungan dan Mengekalkan Cabang Kepemimpinan Selari

Penggabungan kadang-kadang boleh menyebabkan masalah integrasi yang dahsyat ketika satu syarikat berusaha untuk memaksakan kecenderungan pengurusannya pada yang lain, yang dapat menyebabkan geseran buruh dan kehilangan produktiviti, kerana tenaga kerja perusahaan terbiasa dengan gaya kepemimpinan tertentu. Malah, malah perbincangan mengenai penggabungan sering kali mempunyai pengurus di kedua syarikat penggabungan itu kerana takut akan pekerjaan dan kesejahteraan pekerja bawahan mereka. Walau bagaimanapun, cabang divisi adalah alternatif kepada perniagaan yang tidak kemas dalam menguraikan kepimpinan syarikat penggabungan. Dalam sistem cabang divisi, masing-masing dua syarikat penggabungan mengekalkan struktur kepemimpinan terdahulu mereka dalam semua fungsi praktikal sehari-hari. Hanya tahap eksekutif tertinggi - seperti lembaga pengarah - yang benar-benar bergabung,sementara kedua-dua cawangan syarikat induk menjalankan perniagaan lebih kurang seperti biasa. Strategi penggabungan ini berkesan apabila penggabungan dua syarikat sudah menghasilkan keuntungan dan tidak menunjukkan tanda-tanda ketidakcekapan pengurusan.