Cara Membuat Lebih Banyak Bilik di Laptop

Oleh kerana komputer riba mempunyai cakera keras yang secara fizikal lebih kecil daripada komputer desktop, anda mungkin mendapati bahawa cakera keras komputer riba anda mulai kehabisan ruang penyimpanan lebih cepat dari yang anda harapkan. Walau bagaimanapun, mencari fail terbesar boleh menjadi tugas yang sukar pada cakera keras dengan beratus-ratus folder. Alat automatik dapat membantu anda mencari fail terbesar di komputer riba anda. Padamkan fail yang tidak diperlukan atau pindahkan ke peranti storan luaran untuk arkib.

1

Pasang program yang menghasilkan gambaran visual kandungan komputer riba anda, seperti WinDirStat atau SpaceSniffer. Program-program ini memaparkan peta berwarna pada komputer anda. Blok yang lebih besar sesuai dengan fail yang lebih besar; ini membolehkan anda mencari fail dengan cepat menggunakan ruang paling banyak dan menentukan sama ada fail tersebut selamat untuk dipadam.

2

Gunakan alat pembersih cakera keras automatik seperti Pembersih Cakera Windows atau CCleaner. Untuk menjalankan Disk Cleanup, buka menu Start, ketik "Cleanup" di bidang carian dan klik ikon "Disk Cleanup" ketika muncul di daftar hasil. Kedua-dua utiliti ini mewujudkan ruang cakera keras percuma dengan mencari dan menghapus fail yang tidak diperlukan oleh kebanyakan pengguna, termasuk log pemasangan perisian, fail sementara dan kandungan Tong Kitar Semula. Kedua-dua program dapat dikonfigurasi untuk menampilkan ringkasan semua file yang ditandai untuk dihapus sebelum menghapusnya.

3

Nyahpasang program yang tidak lagi anda gunakan - permainan komputer runcit, misalnya, menghantar cakera DVD-ROM dan sering menggunakan ruang cakera keras beberapa gigabait. Sebelum menyahpasang sebarang program, sahkan bahawa anda mempunyai cakera pemasangan asal atau muat turun Internet dan boleh memasang semula program tersebut jika anda berubah fikiran. Di Windows 7, buka menu Mula dan klik "Panel Kawalan." Klik "Program dan Ciri" atau "Nyahpasang Program." Klik kanan nama program yang ingin anda nyahpasang, dan pilih "Nyahpasang" pada menu konteks. Ikuti arahan di skrin.

4

Beli cakera keras luaran untuk penyimpanan fail jangka panjang. Fail video dan muzik menggunakan banyak ruang cakera keras, tetapi anda mungkin tidak mahu menghapusnya secara kekal. Dengan memindahkan fail ke cakera keras luaran dan kemudian menghapusnya dari komputer riba anda, anda membuat lebih banyak ruang kosong tanpa kehilangan akses ke fail-fail ini.