Apakah Organisasi Dua Hala?

Organisasi dua hala wujud di seluruh dunia dalam bentuk kumpulan bantuan, organisasi bukan untung dan agensi kerajaan. Perniagaan ini, besar dan kecil, bekerja pada berbagai misi, termasuk membangun kembali negara-negara yang menderita bencana alam, membangun air minum bersih dan memberikan bantuan perubatan kecemasan. Organisasi bukan untung yang kecil dan baru dapat mencari rakan yang kuat dalam organisasi dua hala persekutuan. Hubungan ini boleh membawa kepada peluang perniagaan dan potensi pertumbuhan.

Definisi Organisasi Dua Hala

Organisasi dua hala adalah agensi kerajaan atau organisasi bukan untung yang berpusat di satu negara sementara agensi tersebut memberikan bantuan, termasuk bantuan perubatan atau bantuan bencana, bagi orang-orang di negara lain. Organisasi atau agensi kerajaan biasanya tidak memberikan bantuan semacam ini kepada warga negara asal syarikat dan biasanya hanya berkaitan dengan pemberian bantuan kepada warga negara-negara membangun di seluruh dunia menurut laman web Persatuan Sukarelawan Perubatan Dalaman.

Syarikat Bilateral Terbesar

Salah satu agensi pemerintah dua hala tertua dan terbesar di Amerika Syarikat ialah Agensi Pembangunan Antarabangsa Amerika Syarikat. The Foreign Assistance Act mewujudkan USAID pada tahun 1961. Organisasi ini memainkan peranan penting dalam pembinaan semula Eropah selepas Perang Dunia II dan terus memberikan bantuan kepada negara-negara membangun lain di seluruh dunia. USAID adalah agensi persekutuan bebas yang menerima semua panduan dasar daripada setiausaha negara.

Menyertai USAID

Bekerjasama dengan USAID dan organisasi dua hala lain dapat menyediakan cara untuk organisasi kecil nirlaba untuk menjangkau orang yang memerlukan di seluruh dunia. Organisasi bukan untung boleh membuat permohonan untuk menjadi penyumbang dengan USAID dengan melayari laman web agensi kerajaan dan melengkapkan permohonan dalam talian. Perkongsian juga boleh membolehkan perniagaan bukan untung untuk memohon geran melalui USAID dan menawar kontrak eksklusif untuk memberikan perkhidmatan bantuan kepada negara-negara yang memerlukan pelbagai perkhidmatan dari bantuan bencana hingga bangunan sekolah hingga bantuan perubatan.

Kelebihan dan kekurangan

Kehadiran organisasi dua hala di negara asing membolehkan negara induk mempengaruhi dasar luar dan penduduk mereka yang menerima bantuan. Dalam kes USAID, perkhidmatan yang disediakan oleh organisasi persekutuan membantu Amerika Syarikat meningkatkan imej dunia dan melembutkan hubungan diplomatik. Syarikat bukan untung yang bekerjasama dengan organisasi dua hala dapat kehilangan perspektif mengenai keseluruhan keperluan negara membangun menurut laman web Pejabat Belanjawan Kongres. Ini membawa kepada pandangan sempit mengenai pengagihan bantuan, yang boleh menyebabkan pendanaan tanpa bantuan dan kehilangan muhibah yang sudah ada.