Cara Memberi Pesanan kepada Kakitangan Anda

Setiap pengurus mesti memberi arahan kepada pekerja, tetapi ia mungkin lebih sukar daripada yang terdengar. Pekerja mesti merasa dihormati dan mesti dapat memahami pesanan yang anda berikan. Yang paling penting, pekerja tidak boleh merasa seolah-olah mereka diberi pesanan sama sekali. Sebaliknya, perlakukan pekerja anda seolah-olah anda memberi mereka arahan untuk membantu anda menjalankan syarikat, dan anda mungkin akan mendapat keputusan yang baik.

1

Gunakan kata-kata hormat seperti "tolong" semasa memberi pesanan kepada pekerja anda. Walaupun mereka wajib mengikuti arahan anda, anda akan mewujudkan niat muhibah yang akan menjadikan pekerjaan anda sebagai pengurus lebih mudah. Pekerja lebih cenderung menghormati pengurus yang menunjukkan mereka juga menghormati.

2

Beri arahan yang jelas kepada pekerja anda. Arahan yang tidak jelas seperti, "Lap lantai" mungkin tidak mencukupi. Anda mungkin perlu memberikan arahan seperti, "Gunakan air panas dan pembersih biru untuk mengepel lantai di dapur."

3

Sediakan diri anda untuk menjawab soalan yang mungkin dimiliki oleh pekerja, jika tidak, anda berisiko melakukan pekerjaan itu dengan tidak betul atau tidak sama sekali. Pakar sumber manusia Stewart Liff mengesyorkan agar anda "menguruskan dengan berjalan-jalan." Liff menunjukkan bahawa ini menghantar mesej kepada pekerja bahawa anda mahu mereka berjaya.

4

Gunakan nada suara yang tegas dan yakin semasa memberi pesanan kepada pekerja. Sekiranya anda memberi arahan, tetapi menggunakan nada yang menyoal atau goyah, arahan anda mungkin tidak dianggap penting.

5

Beritahu pekerja sebab anda memberi mereka pesanan. Contohnya, anda mungkin berkata, "Sila hitung berapa banyak kek keju yang ada di dalam peti sejuk sehingga kami akan tahu jika kami perlu memesan lebih banyak untuk hari Sabtu." Pendekatan ini membantu pekerja untuk merasa seperti mereka adalah sebahagian daripada pasukan. Sudah tentu, ini tidak diperlukan sekiranya anda hanya meminta pekerja melakukan tugas rutin yang alasannya sudah jelas.

6

Kemukakan permintaan anda secara bertulis jika ia rumit. Ini membantu mengelakkan kekeliruan dan dapat meningkatkan tindak lanjut yang tepat. Beri arahan lisan pekerja anda untuk menguatkan memo anda.