Cara Mengira Gaji Dari Gaji Setiap Jam Yang Dibayar Dua Kali Sebulan

Gaji sebilangan pekerja berdasarkan jumlah jam bekerja, sementara yang lain menerima gaji berdasarkan gaji tahunan. Menukar gaji setiap jam anda kepada anggaran gaji tahunan anda mungkin diperlukan semasa anda membuat permohonan gadai janji atau pinjaman dan bank ingin mengetahui sama ada anda dapat menampung pembayaran. Kemahiran asas matematik digabungkan dengan pengetahuan tentang berapa jam anda bekerja setiap tahun adalah semua yang diperlukan untuk menentukan pendapatan tahunan anda.

1

Bahagikan jumlah yang anda bayar dengan jumlah jam yang anda bekerja dalam tempoh gaji tersebut. Sekiranya anda membahagi gaji pulang dengan jumlah jam anda bekerja, ini akan memberi anda pendapatan selepas cukai. Contohnya, jika anda bekerja 60 jam dalam tempoh dua minggu dan membawa pulang $ 800, anda akan membahagi 800 dengan 60, menunjukkan bahawa gaji pulang anda setiap jam adalah $ 13.33.

2

Gandakan gaji pulang-pulang anda dengan jumlah jam anda bekerja dalam setahun. Sekiranya anda bekerja dengan jumlah jam yang sama dalam setiap dua minggu, anda boleh mempermudah proses ini dengan hanya memperbanyakkan gaji dua minggu sekali dengan 26. Sekiranya waktu anda berbeza-beza, memecah proses menjadi upah setiap jam memberi anda hasil yang lebih tepat.

3

Tentukan gaji kasar tahunan anda dengan mengalikan gaji setiap jam sebelum cukai dengan bilangan jam anda bekerja dalam setahun. Dengan menggunakan contoh di atas, jika anda bekerja 60 jam dalam setiap tempoh gaji dua minggu, kalikan 60 dengan 26, menghasilkan 1,560 jam. Sekiranya anda dibayar $ 16 sejam, kalikan 1,560 dengan 16, memberikan hasil akhir: pendapatan tahunan $ 24,960.