Asas Perniagaan Runcit Muzik

Penjualan alat muzik dalam talian dan muat turun muzik bermaksud persaingan untuk kedai muzik runcit, tetapi pemilik perniagaan yang cerdas melakukan penjualan dengan memahami pasaran tempatan dan keperluan kawasan. Kedai muzik runcit menawarkan pelbagai produk baru dan terpakai, termasuk cakera padat, lembaran muzik, instrumen, instruksi muzik, buku dan majalah. Walaupun banyak pemilik kedai bekerja sepenuh masa di perniagaan runcit, kebanyakan operasi muzik runcit juga menggaji pengurus, guru muzik dan anggota kakitangan lain yang menyimpan kedai tetap beroperasi pada waktu runcit biasa.

Penyelidikan pasaran

Penyelidikan pasaran memberi asas kepada rancangan perniagaan kedai anda. Memahami pasaran muzik runcit tempatan membantu anda merancang operasi yang berjaya dan membantu menyediakan operasi komersial anda dengan pelbagai produk untuk menarik pelanggan. Menawarkan inventori menarik dengan barang-barang popular yang tidak terdapat di tempat lain di pasar muzik serantau anda mendorong pelanggan untuk melakukan perjalanan panjang dari kawasan sekitar untuk mengunjungi kedai anda.

Rancangan Perniagaan dan Inventori

Rancangan perniagaan kedai anda merangkumi inventori produk baru anda dan anggaran jenis peralatan terpakai untuk dijual. Kedai muzik memerlukan pelaburan modal yang besar, tetapi banyak kedai juga membawa inventori konsinyasi dari penjual, termasuk instrumen dan aksesori terpakai, cakera padat, rakaman vinil dan muzik lembaran. Pemilik kedai membayar ruang pameran dan kakitangan menjual barang tersebut sebagai ganti peratusan harga untuk barang terpakai. Pentadbiran Perniagaan Kecil AS memperhatikan kerumitan perancangan inventori. Pembeli muzik menuntut pelbagai jenis barang berkualiti terkini dengan harga menarik. Kegagalan memiliki stok bermaksud kehilangan hasil.

Perkongsian

Perkongsian menawarkan pelanggan yang mudah untuk inventori kedai anda. Menaja konsert kumpulan tempatan atau pertunjukan muzik separuh masa di acara sukan atau pertandingan atletik sekolah menyediakan tempat untuk usaha pengiklanan anda dan meningkatkan kesetiaan pelanggan. Menjalin kerjasama dengan program muzik sekolah tempatan menawarkan cara lain untuk mengiklankan kedai anda. Diskaun sekolah dan program penyewaan instrumen mendorong ibu bapa membeli tempatan dan menyewa instrumen yang tersedia dari kedai anda.

Penjual dan Perlesenan

Kedai muzik runcit berkontrak dengan pengeluar instrumen untuk mewakili produk sebagai wakil berlesen, wakil penjual atau kedai pembaikan. Walaupun semua kedai mempunyai hak hukum untuk menjual instrumen terpakai dan produk muzik, hanya penjual berlesen yang menyimpan dan menjual barang baru. Pengaturan ini memberikan perlindungan pemasaran untuk kedai anda dan penjualan tambahan dari pelanggan yang mencari jenama tersebut, tetapi hak pengedar memerlukan kedai anda membayar bayaran tambahan.

Kepegawaian Pakar

Kedai muzik bervolume tinggi menawarkan kakitangan berpengalaman dengan pengalaman dalam produk dan perkhidmatan yang ditawarkan di kedai runcit anda. Guru muzik kadang-kadang berganda sebagai kakitangan penjualan dan mempunyai pengalaman dan pengetahuan langsung tentang instrumen yang ada. Kakitangan pakar mungkin tidak mempunyai jawapan untuk semua soalan, tetapi pekerja memahami sifat soalan dan mempunyai sumber untuk menolong pelanggan anda meneliti jawapan. Menyediakan masa berbayar untuk latihan korporat membantu kakitangan mengembangkan pengetahuan yang diperlukan untuk membantu pelanggan anda.