Isu-isu Yang Muncul Dengan Undang-undang Yang Berlaku untuk Perniagaan AS di Negara Asing

Perniagaan AS yang berkembang di luar negara lebih perlu dibimbangkan daripada hanya menguruskan bahasa dan adat perniagaan baru. Undang-undang setiap negara baru di mana syarikat AS menjalankan perniagaan juga mesti diambil kira. Apabila undang-undang asing serupa dengan undang-undang di mana syarikat AS terbiasa berniaga, jarang ada masalah undang-undang utama. Suasana operasi yang selesa ini dapat dikuatkan ketika undang-undang AS dan tempatan mendapati konflik, terutama mengenai masalah personel.

Isu Kewangan

Syarikat AS yang menjalankan perniagaan di luar negara mesti mematuhi peraturan kewangan tempatan, terutama yang berkaitan dengan cukai. Ini mungkin memerlukan firma AS untuk membayar cukai pendapatan AS dan asing, bergantung pada sifat perniagaan. Syarikat yang bergerak ke luar negara untuk mendapatkan tenaga kerja yang murah mungkin akan terkejut dengan perbelanjaan tambahan ini. Kesan undang-undang tersebut terhadap keuntungan syarikat mesti diambil kira dalam keputusan untuk menubuhkan pejabat di luar negara.

Undang-undang adat dan transshipment sering berbeza dari satu negara ke negara lain; ini juga mempengaruhi operasi syarikat AS di luar negara. Sebagai contoh, syarikat AS mungkin perlu membayar kos yang besar untuk bahan yang dibawa ke syarikat asing. Tanda dagang yang didaftarkan di AS biasanya tidak dilindungi di luar negara, jadi syarikat mesti mengambil langkah tambahan untuk memastikan produk dan proses mereka dilindungi di bawah undang-undang tempatan.

Manfaat pekerja

Syarikat AS mesti mematuhi undang-undang negara asing yang mempengaruhi mana-mana pekerja tempatan yang mereka ambil. Majikan AS mungkin diminta memberi pekerja tempatan lebih banyak cuti sakit atau tahunan, menawarkan cuti bersalin lebih lama daripada yang mereka berikan kepada pekerja AS atau memberikan gaji tambahan untuk rawatan perubatan.

Di Panama, misalnya, syarikat AS atau individu yang mengupah kategori pekerja Panama tertentu mesti membayar mereka "bonus 13 bulan", yang berjumlah sebulan tambahan, biasanya dibayar secara ansuran pada tahun kerja biasa, menurut Baru mendarat. Syarikat AS mungkin juga diminta untuk menggunakan peratusan tertentu dari kakitangan tempatan.

Pekerja AS

Kakitangan nasional AS syarikat AS di luar negara mesti mematuhi undang-undang tanah di mana sahaja mereka bekerja dan tinggal dan biasanya tidak menikmati apa-apa kekebalan diplomatik atau perlindungan daripada mematuhi undang-undang tersebut; mereka dikenakan hukuman yang dikenakan kepada warganegara tempatan jika undang-undang dilanggar.

Banyak negara melarang mengambil gambar struktur pemerintahan atau ketenteraan; yang lain, seperti Singapura, mempunyai undang-undang yang ketat terhadap meludah di trotoar di tempat awam, menurut Culture Trip. Kakitangan AS yang berpindah ke pekerjaan luar negara dengan syarikat AS mungkin menghadapi sekatan untuk membawa haiwan peliharaan keluarga mereka, termasuk tempoh dan tarif karantina. Negara dari United Kingdom hingga Emiriah Arab Bersatu melarang keturunan tertentu sepenuhnya, seperti pit bull.

Undang-undang Diskriminasi

Salah satu bidang yang paling mencabar bagi syarikat AS yang menjalankan perniagaan di luar negara adalah menyeimbangkan undang-undang pengambilan pegawai AS dengan undang-undang dari negara lain. Sebilangan negara, misalnya, memandang rendah kepada orang-orang tertentu berdasarkan bangsa, jantina atau orientasi seksual mereka. Ini jelas bertentangan dengan undang-undang AS mengenai perkara tersebut. Walaupun undang-undang kes masih berkembang di bidang ini, perusahaan AS umumnya diharapkan melakukan usaha dengan niat baik untuk menentang diskriminasi tersebut.

Sebelum mengembangkan perniagaan anda ke luar negara, lakukan penyelidikan mengenai undang-undang dan amalan perniagaan antarabangsa. Selidiki aspek undang-undang AS yang diperlukan untuk menjalankan perniagaan di peringkat antarabangsa, dan pertimbangkan untuk melantik perunding yang biasa dengan undang-undang dan adat istiadat pasaran baru anda.