Firewall Sumber Terbuka Terbaik

Beberapa perkara yang lebih menakutkan bagi perniagaan daripada belajar pihak yang tidak diingini mendapat akses ke komputernya. Firewall dapat membantu melindungi komputer dan rangkaian syarikat anda dari berbagai ancaman, seperti penggodam, virus dan perisian hasad. Sebilangan besar firewall sumber terbuka yang dinilai tinggi direka untuk komputer yang menjalankan sistem operasi Linux dan Unix.

Endian

Endian adalah penyelesaian keselamatan sumber terbuka dan percuma yang disokong oleh masyarakat. Laman web Small Business Computing memasukkan Endian dalam senarai lima firewall sumber terbuka teratas. Ciri-ciri Endian merangkumi sokongan sistem tiket, sokongan DNS, pemajuan port, penyekatan akses khusus aplikasi, keselamatan mel, keserasian WAN, pembalakan dan pelaporan. Endian boleh dimuat turun terus dari laman web pemaju dan boleh dipasang di salah satu daripada beberapa perkakasan Endian. Perisian ini dirancang untuk digunakan pada perangkat yang menjalankan sistem operasi Linux.

IPCop

IPCop adalah firewall Linux percuma yang boleh dikonfigurasi. Seperti pada Endian, Small Business Computing memasukkan IP Cop dalam senarai lima firewall sumber terbuka teratas. Ciri-ciri IPCop termasuk panel pentadbiran grafik berasaskan penyemak imbas, pembentukan lalu lintas, penyaringan paket, sokongan proksi, keserasian rangkaian peribadi maya, pengesahan pengguna, perkhidmatan nama dan akses jarak jauh yang selamat untuk memantau dan mengkonfigurasi firewall syarikat anda melalui Internet. IPCop juga memiliki alat grafik yang berguna di mana anda dapat menganalisis prestasi sistem untuk melihat apakah rangkaian anda mempunyai masalah.

OpenWRT

OpenWRT adalah sistem operasi dan pengedaran keselamatan untuk peranti tertanam seperti penghala. Firewall adalah salah satu daripada banyak alat yang disertakan. Pengkomputeran Perniagaan Kecil termasuk OpenWRT dalam senarai lima firewall sumber terbuka teratas. Ciri-ciri firewall IPsec yang disertakan dengan OpenWRT termasuk pemantauan rangkaian keselamatan berasaskan zon, sokongan rangkaian peribadi maya dan terjemahan NAT. OpenWRT direka untuk digunakan pada peranti Linux.

PfSense

PfSense adalah firewall berasaskan Web percuma. OPTTIC menyebut PfSense sebagai firewall sumber terbuka terbaik di pasaran. Ciri-ciri PfSense merangkumi sokongan rangkaian peribadi maya, keupayaan membentuk lalu lintas, normalisasi paket, pengimbangan beban masuk dan keluar dan serangkaian alat dan grafik pelaporan yang dirancang untuk membantu perniagaan anda memantau dan menganalisis lalu lintas komputer dan rangkaiannya. PfSense serasi dengan komputer yang menjalankan sistem operasi Linux.