Cara Melakukan Temu ramah Pekerja yang Berkesan

Perniagaan anda memerlukan pekerja terbaik sekiranya anda mahu berkembang maju. Itu tanggungjawab yang terpikul kepada anda; anda bertanggungjawab untuk menemuramah dan mengambil pekerja baru yang akan menjadi kakitangan syarikat anda. Kunci untuk menduduki pekerja teratas bermula semasa proses temu ramah ini. Tugas anda adalah untuk mengemukakan soalan yang tepat, yang memberi anda idea terbaik mengenai apakah pemohon yang anda wawancara akan memberikan sumbangan positif kepada syarikat anda dan membantunya mencapai kejayaan yang lebih tinggi lagi.

1

Tanyakan soalan pemohon pekerjaan yang tidak dapat dijawab dengan "ya" atau "tidak." Soalan yang lebih mendalam dapat memberitahu anda lebih banyak mengenai pemohon. Anda boleh bertanya kepada pemohon di mana mereka melihat diri mereka dalam lima tahun. Jawapan untuk soalan ini dapat memberitahu anda bagaimana calon pekerjaan yang bercita-cita tinggi. Anda boleh bertanya kepada mereka apa yang memisahkan mereka daripada pemohon lain yang berkelayakan. Jawapan mereka dapat menerangkan setiap kemahiran khas yang mereka ada. Anda mungkin juga bertanya kepada pemohon mengapa mereka meninggalkan pekerjaan terakhir mereka. Mereka mungkin tidak melihat ruang untuk kemajuan atau mungkin mencari pekerjaan yang lebih mencabar. Ini menunjukkan kepada pemohon yang bercita-cita tinggi dan bermotivasi.

2

Tanya soalan yang belum pernah didengar oleh pemohon sebelumnya. Soalan seperti "Apa kelemahan terbesar anda?" dan "Apa kelebihan anda?" diminta dalam temu ramah pekerjaan yang terlalu banyak. Pemohon sering datang ke wawancara dengan jawapan yang disediakan. Anda ingin mengemukakan soalan yang menimbulkan pemikiran segar daripada calon dan bukannya jawapan yang tepat. Sebaliknya, ajukan soalan yang memerlukan pemikiran kreatif dari calon. Anda boleh bertanya kepada mereka bagaimana mereka akan menangani masalah tertentu yang mungkin timbul di tempat kerja atau bagaimana mereka akan bertindak balas terhadap permintaan lembur kecemasan. Jawapan yang tidak ditulis ini akan memberitahu anda lebih banyak mengenai kemahiran dan komitmen kerja calon.

3

Bawa pegawai syarikat lain ke dalam proses. Minta penyelia dan pengurus untuk memenuhi kemungkinan pengambilan pekerja baru. Soalan-soalan yang dilontarkan oleh pegawai-pegawai ini mungkin yang tidak anda fikirkan untuk bertanya. Mereka mungkin mendedahkan maklumat penting mengenai pemohon pekerjaan yang tidak akan pernah muncul sekiranya pekerja syarikat lain ini tidak menjadi sebahagian daripada proses wawancara.

4

Elakkan mengemukakan soalan yang boleh menyebabkan syarikat anda dalam masalah undang-undang. Anda tidak boleh, misalnya, menanyakan calon pekerja mengenai latar belakang agama, orientasi seksual dan usia mereka. Anda juga tidak boleh mengemukakan soalan yang mungkin menunjukkan bahawa mereka tidak sesuai untuk kedudukan terbuka kerana jantina, usia atau bangsa mereka. Contohnya, anda tidak boleh bertanya kepada pemohon pekerjaan wanita jika dia merasa sedar tentang bekerja di pejabat atau ruang kerja dengan kebanyakan pekerja lelaki.